Cliënt verslavingskliniek: De intake verliep uitermate onprofessioneel

vrijdag 15 januari 2016 Leestijd: 2 min.

alcoholist vrouw met flessen_0 /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

vrijdag 15 januari 2016 Leestijd: 2 min.

We krijgen in ons dossier Uitbuiting starters en stagiairs een tip van een cliënt die afgelopen najaar werd behandeld in een verslavingskliniek. Hij was vroeger verslaafd en heeft een terugval. Om erger te voorkomen meldt hij zich bij deze GGZ-instelling. Maar dat pakt slecht uit. De behandeling wordt gedaan door jonge, zeer onervaren psychologen en de tipgever vindt de zorg zo onder de maat dat hij voortijdig de kliniek verlaat.

’De intake verliep uitermate onprofessioneel, de basispsychologe wist zich duidelijk geen raad met de complexiteit van mijn achtergrond, verdwaalde in het intakeformulier, hoorde niet wat ik zei, en stelde diverse malen vragen die ik zojuist beantwoord had. Ik had het gevoel met een stagiaire te maken te hebben’.

Tips van behandelaars

Opvallend is dat wij ook tips krijgen van behandelaren zelf. Het zijn pas afgestudeerde basispsychologen die voor een minimale vergoeding beginnen op een werkervaringsplek (wep) bij een verslavingskliniek. Zoals we eerder lieten zien, moet op zo’n plek het leerdoel centraal staan. Maar volgens deze basispsychologen ontbreekt begeleiding en krijgen ze te maken met zeer complexe problemen en behandelingen. Ze vinden zich niet ervaren genoeg om cliënten met deze zeer zware problematiek te behandelen en maken zich zorgen of de kwaliteit van de zorg wel gegarandeerd is. Eén tipgever mailt ons over haar eerste werkdag op haar werkervaringsplek.

’Toen ik het dossier bekeek van één van hen, bleek hij zijn schoonvader eens achterna te hebben gezeten met een hakbijl en psychotische neigingen te hebben gehad. Toen ik aangaf dit als eerste cliënt enigszins heftig te vinden, kreeg ik bij hoge uitzondering een andere cliënt toegewezen, maar ook te horen dat het niet de bedoeling was dat ik invloed uitoefende op de cliënten die ik kreeg toegewezen en dat dit nou eenmaal de cliëntpopulatie was.’

We krijgen een andere tip van een psycholoog die op een wep-plek werkte bij een instelling voor verslavingszorg. Meer dan de helft van het aantal psychologen werkt daar in een onderbetaalde wep-constructie, volgens onze tipgever.

’Het is beleid om deze mensen in te zetten om zo de winst te vergroten door besparing op personeelskosten. Buiten dat dit natuurlijk oneerlijke concurrentie is, en ethisch zeer twijfelachtig, is het ook erg kwalijk. Deze mensen zijn beginnend en net afgestudeerd en ze doen een volledige behandeling waarbij de kwaliteit zeer te kort schiet.’

Oproep

Herken je dit beeld? Ben je cliënt of behandelaar en heb je soortgelijke ervaringen in de verslavingszorg? Mail ons op tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Uitbuiting starters en stagiairs
Verkenning Research Opnames Uitzending

290 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Werk en inkomen / Uitbuiting starters en stagiairs

Werk je in de verslavingszorg?

Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Voor veel pas afgestudeerden liggen de banen niet voor het opscheppen en kunnen werkgevers kiezen uit een overvloed aan werkgrage sollicitanten. Wat voor gevolgen heeft dit voor afgestudeerden? En ...
Alles over dit onderzoek