Achtergrond Corona op het werk

Chronisch zieke: “Als mijn partner het virus meebrengt van werk, is de kans groot dat ik ook besmet raak”

vrijdag 29 mei 2020 Leestijd: 1 min.

Handen wassen om niet ziek te worden / Dreamstime

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

vrijdag 29 mei 2020 Leestijd: 1 min.

“Ik ben zelf chronisch ziek en mijn partner werkt op een plek waar de situatie niet bepaald veilig te noemen is: er is een hoog risico op besmetting met het corona-virus. Op andere plaatsen zijn al collega's besmet geraakt. Brengt hij het virus mee naar huis dan is de kans voor mij om COVID-19 te overleven niet erg groot. Wij staan hierdoor doodsangsten uit.” 

We spreken Jolanda* voor een nieuw onderzoek naar de arbeidsomstandigheden in corona-tijd. Ze is pas getrouwd en heeft samen met haar man een nieuw huisje betrokken. 

Jolanda: “Op de plek waar mijn partner werkt, werken mensen erg dicht op elkaar: er wordt geen anderhalve meter afstand gehouden. Mijn partner (flexwerker) heeft bij zijn baas aangekaart dat hij een zieke vrouw thuis heeft die in de risicogroep valt en dat hij zich zorgen maakt, maar daar doen ze niks mee.” 

Regels

Volgens de werkgever worden de regels van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nageleefd, maar deze algemene regels zijn natuurlijk niet toegesneden en toereikend op alle situaties zoals de onze, zo zegt Jolanda. “Meerdere collega’s van mijn man vinden het ook maar onzin, die regeltjes en zien het corona-gevaar niet.” 

Jolanda: “Mensen met chronisch zieken in hun thuissituatie moeten toch gaan werken, anders verliezen ze hun baan. Voor werknemers met mensen in de risicogroepen thuis wordt dus niets geregeld. Deze mensen leven in erg grote angst en voelen zich opgeofferd voor de economie.” 

*Jolanda is een gefingeerde naam. Echte naam is op de redactie bekend.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Werk en inkomen / Ziek door mijn werk

Oproep

Loop jij ook een verhoogd risico om ernstig ziek te worden door corona, doordat je chronisch ziek bent of bijvoorbeeld overgewicht hebt, en maak je je zorgen dat je partner of je huisgenoot het virus meeneemt van de werkplek? We zijn benieuwd hoe daarmee wordt omgegaan. Tip ons via het tipformulier.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek