Chip in je beugel: sneller..of vooral duurder?

vrijdag 03 april 2015 Leestijd: 1 min.

beugelbekkie_0 /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

vrijdag 03 april 2015 Leestijd: 1 min.

Nu nog sneller, beter én een rechtere rij tanden! We kregen een tip van een ouder van een beugeldrager over het plaatsen van een chip in de beugel. Net zoals elders in de gezondheidszorg, wordt er ook in de orthodontie geïnnoveerd. De claim: een snellere én betere behandeling van de patiënt.

Wat is zo'n beugelchip precies?

Een chip die ‘therapietrouw’ kan meten. Zo’n chip kan in uitneembare beugels worden gezet en meet dan op basis van onder andere lichaamstemperatuur de precieze tijd dat de beugel in de mond van de beugeldrager is geweest. Volgens sommige orthodontisten wordt een beugel door zo’n chip vaker én langer gedragen en kan de behandeling beter worden gemonitord door de orthodontist. En dat zou dan weer tot lagere kosten leiden. Zie bijvoorbeeld de site van deze orthodontist.

Maar..de chip is niet gratis. De orthodontist rekent een vast bedrag om de chip uit te lezen en er uitleg over te geven (tarief van de Nederlandse Zorgautoriteit: 112 of 119 euro, afhankelijk van het type beugel). Plus de materiaalkosten van de chip. Het al dan niet plaatsen van de chip móet volgens de richtlijnen van de NZa van tevoren besproken worden met de (ouder van) de patiënt.

Overleggen orthodontisten over het plaatsen van een chip? Maakt zo'n chip de behandeling sneller, of vooral duurder?

Heeft u ervaringen met zo'n chip en mogen we u daar vragen over stellen? Meld het ons!

Lees meer over

Gezondheid en zorg Orthodontie
Verkenning Research Opnames Uitzending

45 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Een mond vol rechte tanden is tegenwoordig de norm. Maar wat kost een beugel eigenlijk? Ondanks een flinke tariefkorting voor orthodontisten stijgen de kosten per beugel. Hoe kan dat?
Alles over dit onderzoek