Care Plus stopt met verkoop ‘controversiële’ tekentest

dinsdag 14 maart 2017 Leestijd: 2 min.

De Tick Test van Care Plus /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

dinsdag 14 maart 2017 Leestijd: 2 min.

Care Plus, producent van gezondheidsartikelen, stopt op termijn met de verkoop van haar tekentest. Het bedrijf zal geen nieuwe testen meer bestellen bij de Duitse producent van dit volgens directeur Berney van Stelten ‘controversiële product’. De zogenoemde Tick Test is bedoeld om zelf thuis vast te stellen of een teek besmet is met de borrelia-bacterie, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. We spraken Van Stelten voor ons dossier De ziekte van Lyme.

Care Plus heeft geen twijfel aan de betrouwbaarheid van de test, die volgens de producent met een nauwkeurigheid van 92,99 procent kan vaststellen of een teek besmet is. Probleem is volgens Van Stelten dat het een nogal ingewikkeld product is. ‘Je moet de teek verwijderen, vermorzelen, je moet net genoeg druppeltjes erbij doen, dan moet je hem op de teststrip doen, en daar komt dan een uitslag uit.’

Volgens Van Stelten is de test niet alleen ingewikkeld om uit te voeren, hij is ook ingewikkeld om te interpreteren. Want wat zegt het als de teek besmet blijkt te zijn? Het zegt in ieder geval niet dat de mens dus ook besmet is. ‘Het kan zijn dat de teek te kort in de huid heeft gezeten.’

Bovendien is de borrelia-bacterie niet de enige ziekteverwekker die door een teek overgedragen kan worden, benadrukt Van Stelten. Zo kan er sprake zijn van andere ziekteverwekkers die de teek meedraagt, maar die de Tick Test niet aan kan tonen. Care Plus zegt zich meer te gaan richten op het beschermen tegen en het verwijderen van teken, en niet meer op het testen ervan.

'betrouwbaarheid van 0 procent'

Waarom haalt Care Plus de test niet direct uit de handel als er zoveel mitsen en maren aan zitten? Daarmee zou Care Plus volgens Van Stelten het signaal afgeven dat de test onbetrouwbaar is, en dat is nu juist niet het geval volgens hem. lees ook: Hoe betrouwbaar is de doe-het-zelf-diagnose? dinsdag 14 maart Wie de test goed uitvoert, krijgt met 92,99 procent zekerheid een goede uitslag, zo stelt het bedrijf. Maar uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in 2014 bleek dat de toenmalige test van Care Plus een betrouwbaarheid had van 0 procent.

Het RIVM had besmette en niet-besmette teken getest, maar in geen geval toonde de test een besmetting aan. Care Plus hield vol dat de test een betrouwbaarheid had van 96 procent en zag in het onderzoek van het RIVM geen aanleiding om de test uit de schappen te halen. Het RIVM had volgens Care Plus verzuimd om de teken direct na verwijdering te testen, zoals de test bedoeld is. Toch stapte Care Plus over naar een andere fabrikant om voortaan een betrouwbaarheid te garanderen van 92,99 procent.

Care Plus garandeert dus een betrouwbaarheid met 2 cijfers achter de komma, op basis van eigen onderzoek van de Duitse fabrikant. Gevraagd naar het onderzoeksrapport zegt Van Stelten ons toe een samenvatting te sturen. Want het volledige onderzoeksrapport wil de fabrikant niet delen, zelfs niet met Care Plus zelf. Hier willen we natuurlijk meer over weten. Later dus meer over de verschillende onderzoeken naar de betrouwbaarheid van de Care Plus Tick Test.

Oproep

Wij vragen ons af aan welke voorwaarden deze testen moeten voldoen, en of producenten zomaar betrouwbaarheidsclaims mogen doen puur op basis van eigen onderzoek. Wij zijn op zoek naar mensen die hier meer over weten. En heb je een thuistest gedaan omdat je vermoedde dat je de ziekte van Lyme hebt? Of heb je een andere thuistest gedaan? Wij zijn benieuwd naar je ervaring. Mail naar tip insturen

Lees meer over

Gezondheid en zorg De ziekte van Lyme
Verkenning Research Opnames Uitzending

426 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie wil weten of hij een bepaalde aandoening heeft, is tegenwoordig niet meer afhankelijk van de huisarts, maar kan het heft in eigen hand nemen. Zo zijn op internet en bij de drogist tal van medis...
Alles over dit onderzoek