Oproep Het verband tussen cannabisgebruik en psychoses

‘Cannabis is niet meer het onschuldige dat ik dacht dat het was’

donderdag 31 oktober 2019 Leestijd: 2 min.

Blowende jongeren (niet de persoon in het artikel) / Paul Bradbury - Getty Images

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

donderdag 31 oktober 2019 Leestijd: 2 min.

We krijgen een tip van iemand die waarschuwt voor het gebruik van cannabis. Het zou veel te sterk zijn: ‘Die troep moet je niet aanraken.’ Hij denkt dat zijn cannabisgebruik een psychose veroorzaakte. In hoeverre zorgt cannabis voor psychoses en zo ja: bij wie dan? We horen graag wat jullie daarover weten. 

We spreken onze tipgever aan de telefoon. Hij was 21 toen het gebeurde en wil er alleen anoniem over vertellen. ‘Ik weet niet hoe het allemaal begon. Op een gegeven moment werden gedachten steeds minder realistisch. Dat heb je niet door. Normaal als je iets geks denkt zegt je brein: ‘Nee, dat zal wel niet waar zijn’.  Als je psychotisch wordt is die kritische functie uitgeschakeld. Elke keer als je zo’n gedachte krijgt, komt er een nieuwe en een nieuwe. Zo werd het erger en erger.’

lees ook: Geen nieuw onderzoek naar vervuilde cannabis zaterdag 26 oktober  

Onze tipgever denkt dat de psychose door de cannabis komt, maar dat is niet bewezen. Hij was eigenlijk aan het stoppen. ‘Ik rookte twee joints per dag, niet al te best.’ Hij vertelt dat cannabis stress onderdrukt maar niet wegneemt. ‘Als jij in één keer stopt, dan komt ineens al die stress die was begraven naar boven. Ik denk dat het dat kan zijn geweest.’

Flippen

Je kan van cannabis flippen, zo schrijft de in verslaving gespecialiseerde Jellinek Kliniek op haar website. Misschien omdat je weinig ervaring hebt of te veel gebruikt. Het kan volgens de kliniek ook misgaan als je veel sterker spul rookt dan je had gedacht. Je kan je dan angstig of heel ziek voelen. Meestal komt het goed. 

lees ook: Waarom je een pilletje wel kan laten testen, maar je joint niet maandag 21 oktober  

Maar soms gaat het mis. De meeste experts geloven dat cannabis, als je daar genetische aanleg voor hebt, de kans op een psychose vergroot. Een paar psychiaters gaan een stap verder. Zij beweren dat de kans op een psychose toeneemt naarmate je meer gebruikt en naarmate het THC-gehalte in de cannabis hoger is (THC is de belangrijkste werkzame stof in hasj en wiet). Ook als je geen genetische aanleg hebt. 

Onze tipgever zat uiteindelijk drie weken in een kliniek, maar zijn volledige herstel duurde een half jaar. ‘Je bent de hele tijd moe. Alles wat je verteld wordt, komt niet binnen. Je brein brandt die paar weken op.’

Die troep moet je niet aanraken

Zijn kijk op deze oude hobby is omgeslagen: ‘Cannabis is niet meer het onschuldige dat ik dacht dat het was. Dat spreekt voor zich. Het is gewoon veel te sterk geworden en die troep moet je niet aanraken.’

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek, abonneer je hier op onze nieuwsbrief.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Cannabis
Verkenning Research Opnames Uitzending

95 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Cannabis

Oproep: weet jij meer over blowen en psychische klachten?

Wij willen heel graag van jullie horen wat jullie van deze kwestie weten. Hoe is dat verband tussen cannabis en psychoses en moeten we ons daar druk over maken? Hoe zit dat met het THC-gehalte, is dat een probleem of juist niet? Reageer als je meer weet via ons tipformulier.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Dit kabinet is van plan om een experiment te doen met een gesloten teelt en toevoer van cannabis aan coffeeshops. Tien gemeentes doen mee en zullen volledig legaal geteelde wiet gaan verkopen.
Alles over dit onderzoek