Burn-out door mantelzorg: ‘Ik vind het geen faire deal’

vrijdag 18 maart 2016 Leestijd: 1 min.

Klaas Timmerman /

Martine Braam

editor

@Martine Braam

vrijdag 18 maart 2016 Leestijd: 1 min.

Vanaf het moment dat er bij de vrouw van Klaas Timmerman de ziekte van Huntington wordt geconstateerd, staat zijn leven op zijn kop. Naast zijn functie als leidinggevende wordt hij thuis plots mantelzorger. Dat valt hem zwaar. Als zijn contract niet wordt verlengd, kiest hij bij zijn nieuwe baan bewust voor een deeltijdfunctie. Maar het mag niet baten. Sinds vier jaar zit hij overspannen thuis. Twee jaar geleden wordt hij volledig afgekeurd.

Enkele weken geleden heeft Klaas Timmerman het helemaal gehad. Zijn situatie als mantelzorger, en vooral het onbegrip vanuit de samenleving brengen hem tot wanhoop. Hij stuit op ons dossier Mantelzorg en besluit de Monitor aan te schrijven.

‘Het lezen van verhalen van andere mensen raken me diep. Zo herkenbaar!’

Timmerman verleent sinds 2009 mantelzorg aan zijn vrouw. Naast een druk bezette baan moest hij thuis zijn vrouw verzorgen met alle fysieke en mentale gevolgen van dien. In 2012 komt hij de spreekwoordelijke man met de hamer tegen en sindsdien zit hij met een burn-out thuis.

Het idee van de participatiesamenleving ziet Klaas dus als een ‘Fata Morgana’.

‘Dat kan voor sommigen vast goed werken, maar voor mij niet. Je kan gewoon niet van iedereen verwachten dat ze intensief zorg verlenen aan een naaste. Daar is gewoonweg niet iedereen voor in de wieg gelegd.’

Ben jij ook in de problemen geraakt door de combinatie van werk en mantelzorg? Laat het ons weten! Mail naar tip insturen

Lees meer over

Gezondheid en zorg Mantelzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

Mantelzorg

Research

Deel jouw ervaring 55 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 05 juni 22:35u, NPO2

251 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Martine Braam

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorg rondom ouderen thuis wordt zoveel mogelijk afgeschaald om de kans op besmetting met het coronavirus te voorkomen en capaciteit vrij te maken voor noodzakelijke zorg. Wat zijn de gevolgen?
Alles over dit onderzoek