‘Burgers durven in sommige Nederlandse steden niet over straat’

woensdag 10 januari 2018 Leestijd: 2 min.

Nieuwe app tegen straatintimidatie in Rotterdam / ANP

Huub Floor

Verslaggever

huub.floor@kro-ncrv.nl

woensdag 10 januari 2018 Leestijd: 2 min.

Volgens Leefbaar Rotterdam en de VVD in Leeuwarden zijn er buurten waar mensen ('s avonds) niet meer over straat durven te lopen.  Wij zijn benieuwd of jij ook last hebt van straatintimidatie of criminaliteit in jouw gemeente. Vind je dat de lokale politiek genoeg doet voor jouw veiligheid? Deel jouw verhaal met ons en help ons te onderzoeken hoe veilig jouw buurt is. 

Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. In de verkiezingsprogramma's van politieke partijen wordt veel aandacht besteed aan het thema ‘veiligheid’. Volgens Leefbaar Rotterdam bijvoorbeeld, zouden er in de stad nog wijken zijn waar mensen ‘met een boog omheen lopen’. En ook in Leeuwarden durven burgers niet meer zomaar op straat te lopen, volgens de VVD:

“Daar waar de mensen in dorpen nog gewoon ’s avonds over straat durven lopen, voelt dat voor veel inwoners van Leeuwarden anders, zeker in het centrum van de stad.” Partijprogramma VVD Leeuwarden

Minder criminaliteit

Veiligheid is een breed onderwerp dat varieert van het tegengaan van radicalisering tot het terugdringen van criminaliteit en het oplossen van overlast. Partijen die op landelijk niveau in de regering met elkaar samenwerken, staan in de gemeente soms lijnrecht tegenover elkaar bij het vinden van oplossingen. VVD en CDA zijn vaak voorstander van meer preventief fouilleren en meer cameratoezicht om de veiligheid te verbeteren, terwijl D66 dit helemaal niet ziet zitten.

“We willen dat Leeuwarden de veiligste stad van het Noorden wordt. Dat betekent dat we cameratoezicht, preventief fouilleren en gebieds- en samenscholingsverboden blijven inzetten en zo nodig uitbreiden.”Partijprogramma VVD Leeuwarden

In Rotterdam moet het ook veiliger, volgens Leefbaar Rotterdam. Zij zeggen dat onder hun bewind de stad al veranderd is van ‘de stad van de junks en de Keileweg (red: oude tippelzone)’ in ‘de stad van ‘Law & Order’.’ Maar, in het partijprogramma valt te lezen dat de partij begrijpt dat Rotterdammers niet het gevoel hebben gekregen dat de stad veiliger is geworden in de afgelopen vier jaar. En daarom wil de partij dat criminaliteit die veel overlast veroorzaakt nog beter wordt aangepakt.

Het gevoel dat Leefbaar Rotterdam, de VVD in Leeuwarden en veel andere lokale partijen beschrijven, staat haaks op de criminaliteitscijfers die in Nederland de afgelopen jaren sterk zijn gedaald. Ook in de grote steden zijn de meeste vormen van criminaliteit flink afgenomen. Wij zijn daarom benieuwd hoe groot de overlast daadwerkelijk is. Zijn er buurten of wijken in jouw stad/dorp waar je liever niet komt? Of heeft jouw gemeente al jaren mooie plannen om de veiligheid te verbeteren, terwijl daar niks van terecht komt? Laat het ons weten!

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Hoe veilig is jouw gemeente?

Heb jij last van overlast en criminaliteit in jouw buurt of gemeente? Laat het ons dan weten. Wij willen in kaart brengen waar mensen last van hebben op het gebied van criminaliteit, straatintimidatie en overlast en wat gemeenten daar al dan niet succesvol aandoen.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Huub Floor Verslaggever

Huub Floor is een dertiger met een ziel van een doorgewinterde onderzoeksjournalist. Met flair, uitdagend en soms tot op het randje maakt hij verhalen. Maar niet voordat onomstotelijk vast staat dat wat hij onderzoekt ook klopt. Daarom schuwt hij het ook niet om dikke stapels documenten door te spitten waarbij hij snel tot de kern komt. Een lekker verhaal is leuk, maar het moet wel kloppen.

Lees verder
@huubfloor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek