Burgemeester: ‘Incidenten zeggen niks over cultuur op Haarlems gemeentehuis’

dinsdag 14 juni 2016 Leestijd: 1 min.

Archiefbeeld Haarlem via Dreamstime /

Justus Cooiman

Redactie

justus.cooiman@kro-ncrv.nl

dinsdag 14 juni 2016 Leestijd: 1 min.

Burgemeester Schneiders van Haarlem reageert op ons artikel over klachten van een oud-ambtenaar over vermeende ‘vriendjespolitiek en angstcultuur’ binnen zijn gemeente. Schneiders laat weten dat 'er zich in elke grote organisatie, met meer dan 1.000 werknemers, eens in de zoveel tijd individuele arbeidsconflicten voordoen'. ‘Dat is voor de betrokkenen erg vervelend, maar dat zegt niets over de cultuur van die organisatie.’

Volgens de ontslagen ambtenaar werd kritiek in de top van het Haarlemse ambtenarenapparaat niet getolereerd. Terwijl ze ziek thuis zat, zou achter haar rug om haar vertrek al worden geregeld. Haar verhaal sluit aan bij een klacht van een andere oud-ambtenaar. Die stapte een aantal jaar geleden naar de Nationale Ombudsman en werd deels in het gelijk gesteld.

'Geen relatie met het nieuwe integriteitsbeleid'

Schneiders zegt dat het in beide gevallen gaat om een arbeidsconflict waarover lang is geprocedeerd. ‘Zonder inhoudelijk in te kunnen gaan op deze twee casussen, kan ik wel zeggen dat ze geen relatie hebben met het nieuwe integriteitsbeleid van de gemeente Haarlem.’

Ondertussen krijgen we wel meer tips binnen over de gemeente Haarlem. Dit keer niet van ambtenaren, maar van verontruste burgers die ontevreden zijn over het handelen van de gemeente. De tips variëren van het (onterecht?) afgeven van een horecavergunning, verlaging van PGB-tarieven tot het beheer van gemeentelijke parkeergarages. We zoeken deze klachten verder uit.

Oproep

Heb je ook tips over misstanden in gemeenten? Help ons verder in het dossier over Lokaal Bestuur. Mail jouw verhaal naar: tip insturen.

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Lokaal bestuur
Verkenning Research Opnames Uitzending

545 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Justus Cooiman Redactie
Lees verder
@justuscooiman

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Gemeentes en provincies hebben veel invloed op onze leefomgeving, maar de controle daarop staat onder druk en dat leidt mogelijk tot meer misstanden. Wij willen hier meer over te weten komen.
Alles over dit onderzoek