Burgemeester Amsterdam wil kanker als erkende beroepsziekte bij de brandweer

dinsdag 15 september 2015 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2015-09-15 om 10.44.46 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

dinsdag 15 september 2015 Leestijd: 1 min.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan wil dat kanker een erkende beroepsziekte wordt bij de brandweer. Daarmee reageert hij op de nieuwe inzichten die zijn ontstaan bij de brandweer over de verhoogde kans op verschillende soorten kanker onder brandweermensen, waar ons dossier Ziek door het werk zich momenteel op richt.

De burgemeester schrijft de brief naar aanleiding van een gesprek met enkele mensen van het brandweerkorps Amsterdam-Amstelland, waaronder onze tipgever Stéphane Conings. ‘Graag wil ik ook mijn bijdrage leveren en bevorderen dat het thema hoog op de agenda komt’, zo laat de burgemeester van Amsterdam in een brief aan de gemeenteraad weten.

Bovendien kondigt hij aan om de betrokken ministers te zullen benaderen: ‘In een brief aan de ministers van Veiligheid en Justitie en Volksgezondheid zal ik aandacht vragen voor de erkenning van kanker als brandweerberoepsziekte’, aldus Van der Laan.

We bellen met onze tipgever Stephane Conings. 'Ik ben blij en verheugd dat de burgemeester naar ons verhaal heeft geluisterd en dat hij via deze brief in actie komt,' zo laat hij weten.

Aandacht op landelijk niveau

Eerder gaf Brandweer Nederland al bij De Monitor aan dat ze kanker graag erkend zien als beroepsziekte. Volgens de Amsterdamse burgemeester kan de brandweer bij de erkenning hulp gebruiken. ‘Ik schat in dat hiervoor meer aandacht op landelijk niveau noodzakelijk is’, zo schrijft hij.

Van der Laan haalt in zijn brief aan de gemeenteraadsleden van Amsterdam ook ons onderzoek aan. ‘Ik wil u ook wijzen op het tv-programma De Monitor dat de KRO-NCRV op 13 september uitzendt. Dit programma doet al enige tijd onderzoek naar beroepsziekten en momenteel bekijken zij de situatie bij de brandweer.’ brandweer.jpg Lees hier de brief van burgemeester Van der Laan. Meer over dit onderwerp lees je in ons dossier Ziek door mijn werk. De hele uitzending kijk je hieronder terug.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek