Natuur en milieu / Geluidsoverlast

‘Bromsnor’ weet laagfrequent geluid feilloos te vinden

zondag 10 september 2017 Leestijd: 1 min.

Bromsnor 1_0 /

Auke Schouwstra

editor

zondag 10 september 2017 Leestijd: 1 min.

Bij ons onderzoek naar overlast door laagfrequent geluid ontdekken we al snel dat gemeentelijke milieudiensten niet populair zijn bij de mensen die last hebben van deze bromtonen. Dat komt omdat hun meetapparatuur volgens de klagers niet geschikt is voor hun probleem.

Op onze artikelen krijgen we veel reacties. Eentje valt op, omdat hij afkomstig is van een geluidsdeskundige bij de milieudienst in Groningen. Hij heet Jan van Muijlwijk. Onder collega’s bekend als ‘Bromsnor’, vanwege zijn onbetwiste deskundigheid op het gebied van laagfrequent geluid.

Van Muijlwijk schrijft ons:

‘Ik ben sinds 2010 met dit bijzondere onderwerp in aanraking gekomen en er is toen een wereld voor me opengegaan.’

In een zeer uitgebreide mail brengt hij ons op de hoogte van alle do’s en don’ts bij het meten van laagfrequent geluid. Hij schrijft onder andere:

‘Heel belangrijk in het begin van het onderzoek is om vast te stellen wat voor geluid de gehinderde precies hoort. Ook dat is supereenvoudig te doen met geluidssoftware en koptelefoon. Ik vond het verbijsterend om te merken dat deze stap heel vaak wordt overgeslagen.’

Onze interesse is gewekt en we maken een afspraak met hem. Het resultaat is vanavond om 22.35 uur te zien op NPO2 in onze reportage. Hier vast twee video's over de werkwijze van ‘de bromsnor', met extra opnames die zondag niet te zien zijn:


Wat is uw ervaring met uw milieu- of omgevingsdienst bij klachten over bromtonen? Laat het ons weten: demonitor@kro-ncrv.nl

Verkenning Research Opnames Uitzending

Geluidsoverlast

Research

Deel jouw ervaring 24 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 10 september 22:40u, NPO2

245 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Auke Schouwstra

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

1 op de 3 Nederlanders wordt dagelijks blootgesteld aan niveaus die volgens de WHO onverantwoord hoog zijn. Doen we voldoende om onze leefomgeving stiller te maken ?
Alles over dit onderzoek