Natuur en milieu / Geluidsoverlast

Brommende schepen hinderen omwonenden haven

zaterdag 09 september Leestijd: 1 min.

Foto 1 Schiedam /

Auke Schouwstra

editor

zaterdag 09 september Leestijd: 1 min.

In de tips die we via Facebook en mails krijgen voor ons dossier Geluidsoverlast zien we een aantal keren havengebieden opduiken. We besluiten nader onderzoek te doen in Rotterdam en het nabijgelegen Schiedam.

In de laatstgenoemde stad zijn bewoners een rechtszaak tegen de gemeente begonnen. Deze zaak wordt een paar kilometer verderop in Rotterdam ook met aandacht gevolgd.

De Schiedammers hebben last van zwaar brommende scheepsmotoren. Het geluid komt van schepen die soms wekenlang aangemeerd liggen bij scheepswerven voor reparatie. De motor of de scheepsgenerator moet blijven draaien, omdat hij stroom levert voor de bemanning die op de schepen woont.

 

Gemeente machteloos

Omwonenden vertellen ons dat het probleem opgelost kan worden als schepen hun stroom van de wal krijgen. De scheepswerven beweren dat dit technisch moeilijk en daardoor te kostbaar is. De gemeente stelt dat zij de werven niet kan dwingen ‘s nachts de motoren uit te doen. Voor de omwonenden is de maat vol, ze stappen naar de rechter.

We zoeken hen op en spreken ook met de Schiedamse wethouder Patricia van Aaken over de bromtoon in haar gemeente.

Morgen zijn de bewoners van Schiedam en wethouder Van Aaken ook te zien op NPO2, 22:35 uur.

 

Woon je bij een havengebied en heb je ook last van brommend geluid? Laat het ons weten: demonitor@kro-ncrv.nl

Dit artikel is geschreven door:

Auke Schouwstra editor
Lees verder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Meer weten?

Laagfrequent geluid. Het verplaatst zich kilometers ver, dringt door muren en kan mensen wanhopig maken. Volgens tipgevers is het een groeiend milieuprobleem, waar te weinig aandacht voor zou zijn vanuit het Rijk. Maar is dat ook zo? Dat willen we de komende periode onderzoeken.

Alles over dit onderzoek