‘Brandweermensen hebben grotere kans op kanker’

donderdag 16 juli 2015 Leestijd: 2 min.

Brandweer liggend 2 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

donderdag 16 juli 2015 Leestijd: 2 min.

We komen via Twitter in contact met iemand die ons op een nieuw spoor zet in het dossier over beroepsziekten. Een bezorgde brandweerman vertelt ons over de situatie op zijn werk. ‘Brandweermensen hebben een grotere kans om bepaalde soorten kanker te krijgen dan de rest van de bevolking,’ zo stelt hij.

Politieke agenda

Al bijna twee jaar zijn we bezig met ons dossier over beroepsziekten. Naar schatting worden jaarlijks 50.000 mensen ziek door hun werk. Nog eens 3700 mensen overlijden door werk gebonden aandoeningen. Sinds de start van ons onderzoek staat het thema beroepsziekten hoger op de politieke agenda, maar grootscheepse veranderingen zijn er nog niet gekomen en niet aangekondigd. Tijd om opnieuw aandacht te besteden aan dit onderwerp.

‘Waar rook is, is kanker’

Sinds een klein jaar staat het onderwerp kanker door het werk op de agenda bij Brandweer Nederland. Waar tot voor kort veel onbekend was over de gevaren, wordt er inmiddels naarstig gezocht naar oplossingen. ‘We moeten schoner en veiliger werken,’ laat onze contact ons weten. Want: ‘Waar rook is, is kanker’.

Brandweermensen moeten regelmatig werken in gevaarlijke omstandigheden. Niet alleen vuur blijkt gevaarlijk, vooral ook de rook zorgt voor veel problemen met de gezondheid. Beroepsziekten liggen op de loer.

Volgens de brandweerman is het tijd dat er meer aandacht komt voor deze gevaren. Niet alleen binnen Brandweer Nederland zelf, maar vooral op de werkvloer en binnen de landelijke politiek. ‘Als we schoner en veiliger gaan werken, kunnen we de kans op het krijgen van kanker verkleinen.’ Een cultuuromslag is volgens ons contact ingezet, maar dat is slechts het begin.

'Op dit moment is het zo dat vervuilde bluskleding meegaat in de de wagens en naar de kazerne', zegt hij. 'Waardoor het levensgevaarlijke vuil overal terug te vinden is en brandweerpersoneel continu in contact staat met deze kankerverwekkende stoffen. Met alle gevolgen van dien.' Hij vindt dat er nu doorgepakt moet worden en hoopt dat er oplossingen komen. 'Dat hebben we hard nodig.'

Onderzoeken

Op internet vinden we al snel buitenlandse wetenschappelijke onderzoeken die bevestigen dat brandweermensen inderdaad een verhoogde kans op kanker hebben. Ook het kankerinstituut van de Wereldgezondheidsorganisatie onderschrijft dit.

De vraag is dus: worden brandweermensen wel goed beschermd tegen deze risico’s? Kennen brandweermensen dit gevaar? Wordt dit probleem serieus genomen?

Tip ons

In dit onderzoek gaan we op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Wij zijn daarbij op zoek naar brandweerpersoneel of deskundigen die ons daarbij kunnen helpen. Ben je bijvoorbeeld zelf ziek geworden door het werk als brandweerman of –vrouw? Weet je als werknemer van de brandweer van de verhoogde risico’s op kanker? Hoe wordt daar nu door de brandweer mee omgegaan? Laat het ons weten. Samen met betrokkenen willen we dit onderwerp belichten, doorlichten en waar nodig veranderen.

Tip ons via demonitor@kro-ncrv.nl. Je kunt ook contact opnemen redacteur Yvonne Verkaik (yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl), 035 -671 90 06 of via Twitter: @Y__Voice) of met verslaggever Daan Jansen (daan.jansen@kro-ncrv.nl , 035 – 671 97 96 of via Twitter: @daanpj).

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek