Brandweerman met blaaskanker: ‘Uw uitzending heeft bij mij de ogen geopend’

woensdag 16 september 2015 Leestijd: 2 min.

Brandweer bijgesneden_0 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

woensdag 16 september 2015 Leestijd: 2 min.

Onze uitzending heeft veel losgemaakt bij brandweermannen en –vrouwen. We krijgen voor ons dossier Ziek door het werk tientallen berichten van mensen die lange tijd bij de brandweer gewerkt hebben of er nog steeds actief zijn. Waar sommigen zich herkennen in het beeld dat we in onze reportage geschetst hebben, geven anderen aan dat ze nooit geweten hebben dat zij als brandweermedewerker een verhoogde kans hebben op het krijgen van kanker.

Hieronder een eerste greep uit de reacties. Met de tipgevers hebben we ook contact opgenomen voor meer informatie.

Ogen geopend

Zo mailt een brandweerman Noord-Holland ons, die zich herkent in het verhaal van brandweerman Danny van Gelstwijk:

‘In 2006 is ook bij mij blaaskanker geconstateerd, maar ik heb nooit de link gelegd met het brandweerwerk. Het enige wat mijn uroloog adviseerde was om meteen te stoppen met roken, maar dat deed ik toen al minstens 25 jaar al niet meer. Verder was het voor mij en hem een raadsel waarom ik op zo’n jonge leeftijd (45 jaar) aan blaaskanker leed. Uw uitzending van 13 september heeft bij mij de ogen geopend.’

Longziekte

Hij is niet de enige brandweerman met blaaskanker die contact met ons opneemt. We worden door een brandwacht uit Eindhoven gebeld op onze tiplijn. Maar ook mensen met andere mogelijke beroepsziekten melden zich, zoals iemand met een ernstige longaandoening:

‘Ik ben 35 jaar beroeps bij de brandweer geweest en 18 jaar vrijwillig in een mijn dorp. Zelf is bij mij sarcoïdose vastgesteld.’

Door de nieuwe tips die we binnen krijgen, wordt het beeld steeds sterker dat ook in Nederland een behoorlijk aantal brandweermensen daadwerkelijk ziek is geworden door het werk. Uit ons onderzoek bleek al dat er geen Nederlandse cijfers zijn en dat er alleen buitenlandse onderzoeken zijn die aantonen dat brandweermensen een verhoogde kans op kanker en andere ziekten hebben.

‘Blikkie’

Een tip die dat nog eens extra onderstreept is die van een brandweerman die ook bij de Bijlmerramp actief is geweest. Hij vertelt dat tijdens de opleiding in Amsterdam een groep bestond uit ongeveer 16 personen, een zogeheten ‘blikkie’. Zij hebben hun hele loopbaan een speciale band met elkaar, zo legt hij uit. Ook na het Functioneel Leeftijdsontslag (FLO), waarbij brandweermensen er op 55-jarige leeftijd uit gingen, ontmoeten zij elkaar nog regelmatig. Maar:

‘Die groepjes dunde na de FLO-leeftijd snel uit tot een paar personen. Er is er een bekend waarvan op hun 60e nog maar één brandweerman over was.’

Daarmee onderschrijft hij het verhaal van weduwe Rieky van der Velden. Volgens haar is haar man één van de velen die inmiddels al is overleden (of ziek geworden) van het brandweerkorps in Den Bosch.

Help ons

Help ons het beeld nog completer te krijgen. Bent u brandweerman of –vrouw geweest of kent u iemand die er gewerkt heeft? En is er sprake van ziekte? Laat het ons weten. Mail ons: tip insturen

Bekijk ook onze zoektocht naar de verhalen van de mensen op de foto van het brandweerkorps Den Bosch.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek