Brandweerman Danny van Gelstwijk kreeg blaaskanker door zijn werk

vrijdag 14 augustus 2015 Leestijd: 2 min.

Danny 4 in brandpak bijgesneden /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

vrijdag 14 augustus 2015 Leestijd: 2 min.

Dat brandweermensen meer kans op kanker hebben, wisten we al van alle rapporten die er over verschenen zijn. Dat het niet alleen een papieren werkelijkheid is, blijkt als we in contact komen met brandweerman Danny van Gelstwijk. ‘Ik heb blaaskanker gekregen door mijn werk bij de brandweer.’

Danny is bevelvoerder bij de brandweer Amsterdam en werkt ook als instructeur. Op het moment dat er bij hem op 45-jarige leeftijd kanker wordt geconstateerd, denkt hij helemaal niet aan zijn werk als oorzaak. ‘Ik wist niet dat dit wel eens door mijn werk zou kunnen komen. Totdat mijn arts tegen mij zei dat blaaskanker op mijn leeftijd zelden voorkomt, hooguit bij verstokte rokers.’

Roken is bij Danny geen factor, dus denkt de arts dat het brandweerwerk wel eens de oorzaak kan zijn van zijn ziekte. Zeker omdat de gemiddelde leeftijd waarop in Nederland de diagnose blaaskanker wordt gesteld 70 jaar is.

Bijlmerramp

Danny werkt al sinds 1989 bij de brandweer. Eerst als vrijwilliger, maar al snel als beroepsbrandweerman. In zijn 25-jarige carrière heeft hij vele branden gezien. Met als uitschieter de Bijlmerramp waar hij enkele dagen bij het nablussen en opruimen betrokken was.

Hoewel de uroloog van Danny een verband met het werk vermoedt, is de bedrijfsarts daar niet van overtuigd. ‘Ik moest flink leuren om een onderzoek te krijgen naar de relatie tussen mijn blaaskanker en het werk. Pas toen ik de wetenschappelijke rapporten onder z’n neus duwde veranderde er iets. Uiteindelijk is er met een onderzoek ingestemd,’ zegt hij.

Onderzoek

In opdracht van brandweer Amsterdam-Amstelland wordt de zaak van Danny onderzocht door de polikliniek Mens en Arbeid van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Ze kijken naar zijn aandoening, de literatuur, blootstelling aan kankerverwekkende stoffen, maar ook naar mogelijke andere oorzaken. Uiteindelijk is de conclusie:

‘Aannemelijk is dat het werk als brandweerman in aanzienlijke mate heeft bijgedragen aan het ontstaan van deze aandoening, waarbij de blaaskanker als een beroepsziekte moet worden beschouwd.’

Uiteindelijk krijgt Danny van zijn commandant Elie van Strien de bevestiging dat ook het korps erkent dat zijn ziekte is veroorzaakt door het werk. Een belangrijke stap voor Danny. Maar de weg erheen ging gepaard met veel hobbels. Niet alleen op het werk, maar ook in het ziekenhuis.

‘Ik heb twee keer op het randje gelegen. Dat kwam door complicaties van de operaties waarbij mijn blaas verwijderd is en een nieuwe blaas is aangelegd, een zogenaamde neoblaas. Dat alles heeft een enorme impact op je gezin. Het was een hele zware tijd’, vertelt de brandweerman.

Missie

Nu Danny inmiddels zo goed als genezen is, heeft hij een missie. Los van de aansprakelijkheid rond zijn ziekte, wil hij dat er meer aandacht komt voor de risico’s waar brandweermensen aan worden blootgesteld. ‘Ik wil niet dat mijn collega’s hetzelfde overkomt. Er moet meer bewustzijn komen en er moet anders worden gewerkt zodat we minder in contact komen met die kankerverwekkende stoffen.’

Tip ons

Ons onderzoek gaat door. Heeft u zelf kanker gekregen terwijl u bij de brandweer werkt of heeft gewerkt? Of kent u iemand in zo’n situatie? Laat het ons weten. Via het tipformulier of neem contact op met met verslaggever Daan Jansen (daan.jansen@kro-ncrv.nl , 035 – 671 97 96 of via Twitter: @daanpj) of redacteur Yvonne Verkaik (yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl, 035 -671 90 06 of via Twitter: @Y__Voice). Wij gaan uiterst zorgvuldig om met de informatie die u ons verstrekt.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

592 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek