Brandweerinstructeur: beroepsziekten geen prioriteit in opleiding

vrijdag 07 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

Brandbestrijding 3 /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

vrijdag 07 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

‘Het voorkomen van beroepsziekten is absoluut geen prioriteit bij de brandweer. Niet op de werkvloer en ook niet in de opleiding,’ aldus een brandweerinstructeur met wie wij deze week een gesprek hebben gehad. Hij is één van de mensen die ons een mail stuurt na de oproep in het dossier Ziek door mijn werk.

De instructeur wil wel praten, maar volledig anoniem. De belangen zijn groot en in alle openheid praten is volgens hem niet mogelijk. Als journalist moet je altijd voorzichtig zijn met anonieme bronnen. Wat zijn hun belangen? En in hoeverre is hun verhaal te checken? Toch zijn het vaak ook de mensen die je een kijkje in de keuken kunnen geven en je net iets meer kunnen vertellen over hoe het er werkelijk aan toegaat.

We besluiten in gesprek te gaan. Op een terras praten we ruim twee uur over de brandweerorganisatie, de bedrijfscultuur en de risico’s op beroepsziekten.

‘Er moet een cultuuromslag komen,’ zo vertelt de brandweerinstructeur ons. 'Veel brandweermensen weten niet genoeg van de risico’s op een beroepsziekte en al helemaal niet wat ze moeten doen om het te voorkomen.’ Eerder meldden we al dat bij sommige kazernes al wel wordt nagedacht over het verbeteren van de arbeidshygiëne, maar volgens deze instructeur is dat dus niet overal het geval.

Om het probleem landelijk aan te pakken ziet hij de oplossing in het beter opleiden. In de basisopleiding wordt er volgens hem namelijk bijna geen aandacht gegeven aan de gevaren van rook en de risico’s op een beroepsziekte. ‘Ik sta ze op te leiden en vertel ze niets over arbeidshygiëne, behalve blijf zo veel mogelijk uit de rook.' Hij beweert dat het in de lesstof niet verplicht is om over arbeidshygiëne te onderwijzen. En er wordt volgens hem ook niet op geëxamineerd. We zijn benieuwd of dit klopt? Krijgen brandweermensen in hun opleiding weinig tot niets te horen over de verhoogde risico’s op beroepsziekten?

Help ons verder in het onderzoek

Ben je werkzaam bij de brandweer en kreeg jij wel onderwijs in het voorkomen van beroepsziekten? Of werk je als instructeur of examinator? Laat het ons weten. U kunt terecht bij Daan Jansen (daan.jansen@kro-ncrv.nl) of bij Yvonne Verkaik (yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl).

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

597 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek