Brandweer start proef na onze uitzending: voortaan in joggingpak terug naar kazerne

zaterdag 07 november 2015 Leestijd: 2 min.

Omkleedprocedure Bocas /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

zaterdag 07 november 2015 Leestijd: 2 min.

De brandweer is druk bezig om ervoor te zorgen dat brandweermensen minder blootgesteld worden aan kankerverwekkende stoffen. Sinds onze uitzending over beroepsziekten bij de brandweer zijn er zowel op papier als in de praktijk ontwikkelingen. Voor ons dossier Ziek door het werk houden we deze ontwikkelingen in de gaten.

Brandweer Nederland heeft een richtlijn opgesteld om schoner te werken, om zo de kans op verschillende soorten kanker de voorkomen. Brandweermensen hebben een verhoogde kans op bijvoorbeeld longkanker en blaaskanker. In de richtlijn lezen we:

‘Deze landelijke richtlijn beschrijft een standaard met betrekking tot ‘schoon werken’ bij brand. Dit schoon werken is van toepassing op die activiteiten of werkzaamheden waarbij brandweermedewerkers kunnen worden blootgesteld aan de gevaarlijke stoffen in rook en roet.’

Maar ook op de werkvloer wordt gekeken naar hoe dat schoner werken er dan uit moet zien. In Amsterdam loopt er bij twee kazernes een proef waarbij brandweermannen al op het brandadres zich ontdoen van vervuilde kleding. Om dat te kunnen doen, hebben ze joggingpakken bij zich om na een brand aan te trekken. Daarnaast dragen ze extra beschermende onderkleding. Op het oefenterrein lieten ze ons eerder zien hoe dat in z'n werk gaat:


Paar ton

Stéphane Conings is één van de kartrekkers van de proef. ‘Als ze ons de middelen geven, kunnen we 90% van de vervuiling wegnemen’, zegt de Amsterdamse brandweerman. De aanschaf van de kleding vergt wel een investering van de korpsleiding. ‘Het hoeft niet meer dan een paar ton te kosten.’

Door de kleding al uit te trekken op de plek van de brand, voorkom je dat kankerverwekkende roet in de brandweerwagens en de kazerne terecht komt. In Zweden werken ze al zo. ‘We noemen het Zweeds op z’n Amsterdams’, legt Conings uit. ‘Alleen wij spoelen ons ook nog eerst af. Daarmee heb je al een heel groot deel van het vuil weggewerkt.’

Zie hieronder hoe die omkleedprocedure er uit ziet:

Omkleedprocedure.JPG

Stéphane Conings hoopt dat de brandweerleiding wil investeren in de extra kleding die volgens hem nodig is om schoner te werken. Hij test op dit moment samen met zijn collega’s deze werkwijze. ‘Het werkt’, aldus de bevelvoerder.

We hebben ook de werkgever van Conings om een reactie gevraagd. Het korps Amsterdam-Amstelland laat ons weten dat ze de proef wil afwachten en daarna pas beslist of en hoeveel extra kleding er nodig is. Wanneer de proefperiode tot een einde komt is nog onbekend.

Buschauffeurs

Ondertussen gaan wij verder met ons onderzoek naar beroepsziekten. We slaan een nieuwe richting in en focussen op een andere beroepsgroep: buschauffeurs. Twee tipgevers melden zich en geven aan zich zorgen te maken over ziekmakende dieseldampen. Herken je dit, heb je er zelf ervaring mee of ken je iemand die ziek is geworden door zijn werk op de de bus of in de busgarages? Laat het ons weten via ons tipformulier.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

597 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek