Brandweer Nederland wil erkenning voor kanker als beroepsziekte

vrijdag 11 september 2015 Leestijd: 1 min.

Ijle Stelstra_1 /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

vrijdag 11 september 2015 Leestijd: 1 min.

‘In dit proces wil je niet tegenover elkaar staan. Je wilt samen oud worden,’ dat stelt IJle Stelstra, projectleider arbeidsveiligheid van Brandweer Nederland. Daarom onderzoekt de branchevereniging van de brandweer nu of bepaalde vormen van kanker kunnen worden erkend als een officiële beroepsziekte onder brandweermensen. Stelstra doet deze uitspraken naar aanleiding van nieuwe inzichten over de verhoogde risico’s op kanker bij de brandweer.

Onze presentator Teun van de Keuken sprak hem hierover voor ons dossier Ziek door mijn werk:Vooruitstrevend

Beroepsziektedeskundige Gert van der Laan zou het toejuichen als de brandweer tot erkenning over gaat. ‘In Nederland hebben we geen lijst met officieel erkende beroepsziekten. Dus als de brandweer bepaalde vormen van kanker wil erkennen, moeten ze dat zelf gaan regelen. Dat zou erg vooruitstrevend zijn,’ aldus de klinisch arbeidsgeneeskundige.

Werk je bij de brandweer en heb je ervaring met beroepsziekten, meld je bij de redactie

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek