Brandweer Nederland: ‘Het is een wake-up call’

woensdag 09 september 2015 Leestijd: 1 min.

Ijle Stelstra /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

woensdag 09 september 2015 Leestijd: 1 min.

Op de Amsterdamse werkvloer zijn de risico’s van rook voor brandweerlieden inmiddels bekend. En ook Danny van Gelstwijk weet wat rook met je gezondheid kan doen. Danny kreeg blaaskanker nadat hij jarenlang als brandweerman gewerkt heeft. Hij neemt zijn werkgever niets kwalijk, maar vraagt zich wel af of er niet eerder maatregelen genomen hadden kunnen worden.

Voor ons onderzoek in het dossier Ziek door mijn werk is het nu tijd om contact te zoeken met Brandweer Nederland, de overkoepelende branchevereniging van de 25 veiligheidsregio’s. Wat doen zij om ervoor te zorgen dat brandweermensen gezond blijven? Teun gaat langs bij IJle Stelstra projectleider arbeidsveiligheid.Wake-up call

Het lijkt erop dat Brandweer Nederland dit probleem serieus oppakt, toch is er ook de nodige kritiek. Zo concludeerde de Inspectie SZW (de vroegere arbeidsinspectie) eerder dit jaar nog dat de brandweer onzorgvuldig omgaat met de veiligheid van haar personeel. Teun legt het kritische inspectierapport voor aan Stelstra.Uiteraard volgt De Monitor de aanpak van beroepsziekten bij de brandweer de komende tijd op de voet.

Uitzending beroepsziekten bij de brandweer

Zondag 13 september staat de gehele uitzending in het teken van beroepsziekten bij de brandweer (NPO 2, 22:35 uur). Dan ook meer uit het interview met IJle Stelstra. Heeft u tips in dit dossier? Meldt het ons.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek