Brandweer komt met Nederlands onderzoek over kanker als beroepsziekte

vrijdag 13 november 2015 Leestijd: 1 min.

Brandbestrijding 3_0 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

vrijdag 13 november 2015 Leestijd: 1 min.

Brandweer Nederland heeft de opdracht gegeven om aanvullend onderzoek in Nederland te doen naar kanker als beroepsziekten onder brandweermensen. Door gebrek aan Nederlandse gegevens is er afgelopen maanden een analyse gemaakt van buitenlandse wetenschappelijk onderzoeken.

Want elke keer duikt de vraag op of er wel een directe link is tussen het werk als brandweerman en kanker. De analyse levert een dubbel beeld op en vraagt om meer onderzoek. De brandweer staat de afgelopen maanden centraal in ons dossier Ziek door mijn werk.

Enerzijds wordt er in de analyse de conclusie getrokken dat de buitenlandse studies spreken over een verhoogde kans op kanker onder brandweermensen door het werk met giftige rook en roet:

‘De meeste studies laten zien dat kanker onder brandweerpersoneel zo’n 2 tot 10 procent vaker voorkomt.’

Anderzijds zijn er geen harde bewijzen dat bepaalde vormen van kanker, zoals huidkanker, blaaskanker, teelbalkanker, prostaatkanker, longkanker en Non-hodgkin met zekerheid veroorzaakt worden door het brandweerwerk. Het zogenoemde causale verband is niet bewezen. We lezen:

‘Er lijkt een trend waar te nemen dat de eerder genoemde vormen van kanker vaker voorkomen bij brandweermensen, maar in de wetenschappelijke studies is de conclusie dat zuiver bewijs ontbreekt voor kanker bij de brandweer als gevolg van beroepsmatige factoren. Om dit voor de Nederlandse brandweer feitelijk te onderbouwen zijn naast statistieken van de doelgroep ook vervolgstudies noodzakelijk.’

Brandweer Nederland gaat nu dat aanvullende onderzoek uit laten voeren. Toch wordt er ondertussen de conclusie getrokken dat er voldoende aanwijzingen zijn om maatregelen te treffen.

‘Omdat inmiddels wel duidelijk is dat er kankerverwekkende stoffen in rook zitten is het van belang blootstelling aan deze stoffen zoveel mogelijk te beperken.’

Brandweer Nederland gaat daarom ook door met de richtlijn ‘Schoon werken’ waarover we al eerder berichtten. Deze houdt onder andere in dat na het blussen de brandweermannen schoongespoeld en in joggingpak weer richting kazerne gaan.

Buschauffeurs

Ons onderzoek naar beroepsziekten gaat nog steeds door. We hebben inmiddels onze aandacht verlegd naar beroepsziekten onder buschauffeurs. Wij willen weten in hoeverre dieseldamp voor zieke chauffeurs en monteurs heeft gezorgd. Heb je daar ervaring mee of weet je daar iets meer over, laat het dan weten via ons tipformulier.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

597 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek