Branchevereniging thuiszorg: ‘Er is veel te laat ingegrepen door Van Rijn’

zondag 28 februari 2016 Leestijd: 1 min.

Henk Buijing (Branchebelang Thuiszorg Nederland) /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

zondag 28 februari 2016 Leestijd: 1 min.

De thuiszorgmarkt staat onder druk door bezuinigingen en lage tarieven die door gemeenten worden geboden. In het dossier Zorg in de gemeente constateerden we onder andere dat bijna driekwart van de medewerkers in de huishoudelijke verzorging onwenselijke situaties, als vereenzaming en vervuiling, zien ontstaan door het korten op uren. ‘Dramatische ontwikkelingen', zo hoorden we eerder uit het veld. Terwijl staatssecretaris van Rijn (Volksgezondheid) meerdere toezeggingen deed om de problemen in de thuiszorgbranche op te lossen.

Zo stelde Van Rijn extra geld beschikbaar en bekijkt bovendien hoe hij de code van Doekle Terpstra, lid van de Transitiecommissie Sociaal Domein, kan verplichten door een soort bijlage bij de WMO te maken (AmvB). Maar is dat voldoende? Is het acute gevaar geweken voor de branche? Hans Buijing van Branchebelang Thuiszorg Nederland vindt van niet. ‘Het is in ieder geval te laat, veel te laat.’

Volgens Buijing is er al veel eerder aan de bel getrokken, maar werd er toen gezegd: ‘Het is te vroeg, we moeten eerst maar eens zien.’


Buijing typeert de situatie op de thuiszorgmarkt als dramatisch: ‘Er zijn heel veel partijen die op dit moment aan het overleven zijn en de vraag hebben of ze het gaan overleven de komende jaren. Buijing:

'Thuiszorgaanbieders vallen om en er kunnen er nog meer omvallen.’

We vragen staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) om een reactie te geven op de kritiek van Buijing. Volgens de staatssecretaris heeft het akkoord dat hij december 2015 heeft gesloten met de vakbonden en de VNG nu al effect:

‘Baanbehoud onder de huidige arbeidsvoorwaarden voor werknemers van TSN bij Buurtzorg, gemeenten die de hulp opnieuw aanbesteden om de hulp zo goed mogelijk te regelen voor cliënten en thuishulpen (Rotterdam, Utrecht) en volop debat in gemeenteraden met vragen als: 'betalen wij genoeg voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden?'

Het klopt volgens hem dus niet dat we pas tot 2017 moeten te wachten om effect te zien. ‘Daarnaast ligt het probleem niet alleen bij gemeenten, maar ook bij aanbieders die inschrijven op een te lage prijs. Ook hier verwacht ik een constructieve rol van BTN als brancheorganisatie in het aanspreken van hun eigen leden,’ aldus de staatssecretaris.

Zorg in de gemeente
Vanavond in De Monitor meer over de gevolgen van de bezuinigingen en de lage tarieven die door gemeenten worden geboden. NPO 2, 22:35 uur. Reacties op dit dossier kun je mailen naar tip insturen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg in de gemeente
Verkenning Research Opnames Uitzending

206 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In het dossier Zorg in de gemeente onderzoeken we of de kwaliteit van de zorg verbetert of verslechtert nu de gemeenten verantwoordelijk zijn. We onderzoeken de gevolgen voor cliënten met een ...
Alles over dit onderzoek