Branchevereniging incassobureaus: ‘Den Haag moet ingrijpen’

zondag 24 april 2016 Leestijd: 1 min.

Jan Franssen /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

zondag 24 april 2016 Leestijd: 1 min.

De afgelopen jaren verschijnen er regelmatig negatieve berichten over de incassobranche. Toch wordt er vooralsnog door de minister van Veiligheid en Justitie niet ingegrepen. Zelfregulering is het toverwoord. De branche moet zelf voor fatsoen zorgen, want het ministerie komt niet met extra regels. Toch lijken de rapporten van de afgelopen tijd aan te tonen dat de zelfregulering nog onvoldoende werkt. Zowel de Consumentenbond als de ACM (Autoriteit Consument en Markt) zien nog steeds misstanden.

Voor ons dossier Schulden nemen we contact op met Jan Franssen van de NVI, de branchevereniging van de incassobedrijven. Waar ligt het aan dat zelfregulering onvoldoende lijkt te werken en wat is volgens hem de oplossing? Volgens Franssen komen de misstanden vooral voor bij bedrijven die geen lid zijn van zijn branchevereniging. De 28 leden die aangesloten zijn beslaan volgens Franssen een groot deel van de markt. Zij moeten zich houden aan regels en hebben een speciaal keurmerk. Maar er zijn ook ‘cowboys' volgens de voorzitter van de branchevereniging. En om die reden wil ook hij graag extra regels vanuit Den Haag.


**Uitzending Dossier Schulden**
Meer over de incassobranche en ons onderzoek kan je hier vinden. Reageren? Dat kan via [demonitor@kro-ncrv.nl](mailto:demonitor@kro-ncrv.nl). De uitzending van De Monitor over schulden en incassobureaus is aanstaande zondag om 22:35 uur op NPO2.

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden
Verkenning Research Opnames Uitzending

Schulden

Opnames

Deel jouw ervaring 75 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 28 april 22:40u, NPO2

222 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens problematische schulden of loopt het risico om deze te krijgen. Allerlei instanties proberen te helpen, van de gemeentelijke kredietbank tot welzijnswerk. M...
Alles over dit onderzoek