Borstkankerpatiënt kreeg preventief middel niet en belandde in het ziekenhuis

vrijdag 06 mei 2016 Leestijd: 1 min.

Frits Steenhuisen. /

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

vrijdag 06 mei 2016 Leestijd: 1 min.

Patiëntenverenigingen voor mensen met kanker geven ons te kennen dat het klopt dat kankerpatiënten een medicijn soms niet krijgen, omdat het te duur is. Reden voor ons om voor het dossier Medicijnen een oproep te doen of iemand zich daarin herkent. Zo komen we in contact met Frits Steenhuisen, die borstkanker heeft. Hij kreeg een preventief middel tijdens zijn chemokuur niet en belandde in het ziekenhuis. Hij vermoedt zelf dat dat zo liep vanwege de kosten van het middel.

Na zijn tweede chemotherapie kreeg Steenhuisen hoge koorts. Dit kan levensbedreigend zijn en hij moest naar het ziekenhuis. Het aantal witte bloedlichaampjes dat hij had, was zo laag dat hij niet meer in staat was om ontstekingen te lijf te gaan. Zijn immuunsysteem was verzwakt en als de waardes verder omlaag zouden gaan, dan zou een ontsteking zelfs dodelijk kunnen zijn. Steenhuisen lag een week in het ziekenhuis.

‘Weet je wel wat dat kost?

Bij vertrek kreeg hij het advies mee om bij de volgende chemokuur om een preventief middel, genaamd Neulasta, te vragen. Dan zouden zijn witte bloedlichaampjes sneller herstellen. Steenhuisen vraagt zich af: ‘Waarom kreeg ik dit niet eerder’? Door een reactie als: ‘Weet je wel wat dat kost?’, is de man uit Assen de zaak erg gaan wantrouwen.

Steenhuisen is argwanend omdat hij geen duidelijke antwoorden krijgt en blijft het vermoeden houden dat hem mogelijk betere medicatie is onthouden vanwege de kosten. Ter verdediging van het ziekenhuis: als niet iedereen het middel nodig heeft, waarom zou je het dan bij voorbaat geven? Het is een ingewikkelde discussie die centraal staat in ons dossier ‘Medicijnen’.

Enquête

We willen graag weten hoe vaak het in de praktijk gebeurt dat patiënten geen medicijn krijgen omdat het te duur is. We zetten een enquête onder borstkankerpatiënten uit om dit te peilen. De resultaten hiervan lees je zondag op onze website.

Het hele verhaal van Frits Steenhuisen zie je zondag 8 mei in de uitzending om 22:35 uur op NPO2.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Medicijnen
Verkenning Research Opnames Uitzending

108 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Miranda Grit Verslaggever

Vanaf de eerste uitzending van De Monitor is Miranda Grit als verslaggever betrokken bij het maken van de journalistieke verhalen waarin tips van mensen centraal staan. ‘Door het directe contact met betrokken kijkers word ik op bijzondere onderzoeksideeën gebracht waarvan ik weet; dit leeft in de samenleving. Het is bijzonder om te zien hoe er gereageerd wordt via Facebook en Twitter op de reportages die ik publiceer. Soms word ik gecorrigeerd, andere keren gecomplimenteerd. Maar elke reactie beschouw ik als waardevol om zo samen onze maatschappij nog net een beetje mooier te maken.’

Lees verder
@mirandagrit

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Als je ziek bent, wil je natuurlijk de beste medicatie. De wetenschap gaat snel en er komen steeds betere geneesmiddelen. De keerzijde is dat die medicijnen vaak peperduur zijn. Budgetten van zieke...
Alles over dit onderzoek