‘Blaaskanker Danny waarschuwing voor andere brandweerlieden’

dinsdag 25 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

Gert van der Laan 2 /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

dinsdag 25 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

Gert van der Laan is klinisch arbeidsgeneeskundige en doet al jaren onderzoek naar beroepsziekten. Hij wordt door de Amsterdamse brandweerman Danny van Gelstwijk en zijn werkgever als onafhankelijk deskundige gevraagd hun zaak te onderzoeken.

Is de blaaskanker van Danny ontstaan door het werk? En wat betekent deze zaak voor andere brandweerlieden? Teun van der Keuken ging bij hem langs.

Over de rol van de werkgever is Gert van der Laan in het geval van Danny wel te spreken: ‘Deze heeft zich uitstekend opgesteld. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid en zorgt dat het goed geregeld wordt voor Danny.’

Andere bedrijven reageren volgens Van der Laan vaak minder positief. ‘Heel veel werkgevers kijken weg en schuiven dan de rekening door naar de werknemer die getroffen is door een beroepsziekte.’

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek