Binnengekomen tips: van winkelcentrum tot bedreigd surfparadijs

vrijdag 09 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

hoogspanningsmast /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

vrijdag 09 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Na onze uitzending over schijninspraak in ons dossier Inspraak: burger versus overheid krijgen we reacties uit het hele land. We gaan ze niet allemaal noemen maar hier een paar zodat je een indruk krijgt.

Een greep uit de reacties:

  • Winkelcentrum in Utrecht wordt uitgebreid, ondanks verzet van de buurt.
  • Een rij elektriciteitsmasten is plotseling verplaatst en gaat nu door meerdere natuurgebieden.
  • Verzet tegen verbinding tussen de A13-A16 bij Rotterdam.
  • Verzet tegen windmolens, bijvoorbeeld in de Waardpolder of woede over het beperken van de ruimte voor de pleziervaart en de surfer in het water voor de kust van Friesland.
  • Maar ook: inspraak binnen de zorgsector.

We hebben deze tips nog niet onderzocht, maar als we er in duiken is onze belangrijkste vraag of de overheid hier handelt volgens haar eigen wetten en beloftes. Bijvoorbeeld: is er inspraak geweest over de variant die de overheid uiteindelijk koos.

Te laat

We vragen ons af of de inspraakfase niet te laat komt. Is er bijvoorbeeld niet al land opgekocht of zijn er vergunningen verleend vóór de burger iets heeft kunnen zeggen. En zijn er dus al zo veel (financiële) belangen dat geen andere keuze meer mogelijk is. Misschien zijn hier studies over, of weet jij er meer van. Dan horen wij daar vanzelfsprekend graag meer over. Mail ons met tips, demonitor@kro-ncrv.nl.

bron foto: KTF wikipedia

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek