Binnengekomen reacties: wij zijn door de overheid vastgezet

dinsdag 14 april 2015 Leestijd: 1 min.

USprison /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

dinsdag 14 april 2015 Leestijd: 1 min.

Onze oproep leverde enkele interessante tips op. Hieronder een greep uit de binnengekomen reacties.

Over zijn ervaring met gijzelen schrijft iemand:

“Ik ben al verscheidene keren gegijzeld, waarvoor ik zogenaamd een dag of twee zou zitten, nou uiteindelijk is dat dus al drie keer gebeurd en meer dan twee dagen, veel meer! Het is alles bij elkaar zo'n vijf à zes maanden geweest. Vanwege de CJIB-boetes waarvoor ik het geld niet had te betalen. Met ernstige gevolgen als het missen van de geboorte van mijn tweeling, ik ben mijn baan verloren en mijn hond is me afgenomen.”

Iemand anders schrijft ons hoe zij acht keer werd beboet door het CJIB voor hetzelfde vergrijp: het hebben van een onverzekerde motor. Hierdoor belandde ze ook in de gevangenis:

“Het voelde destijds bij mij zo oneerlijk: acht keer (waarvan zes effectief) veroordeeld worden voor hetzelfde vergrijp, terwijl je allang een voertuig niet meer in bezit hebt ... ik ben er nu wel overheen en ik ben er vooral een stuk wijzer van geworden en genuanceerder over de scheidslijn tussen vrijheid en detentie, maar toch ...”

Over een mogelijke manier om gijzelingen te voorkomen schrijft iemand:

“Het enige wat moet gebeuren is dat je boetes kunt aflossen in betaalbare termijnen (naar inkomen dus). Ik ben zelf gegijzeld geweest en heb alles nog op papier staan hoe het was....”

Rode draad in de reacties:

Er zijn nauwelijks tot geen betalingsregelingen mogelijk bij het CJIB, het is een volledig geautomatiseerd systeem waarbij er niet wordt geluisterd naar verhalen van mensen, de CJIB-boetes lopen erg snel op en de ervaring in de gevangenis is een heel nare.

Op de redactie leggen we contact met mensen die ons hun verhaal hebben geschreven. Door ervaringsverhalen te verzamelen hopen we een nog preciezer beeld te kunnen krijgen van wat er gebeurt als mensen worden gegijzeld door de overheid vanwege een openstaande boete.

Deze week zullen we de eerste gesprekken met gegijzelden opnemen. Morgen gaan we bijvoorbeeld naar de koepelgevangenis in Arnhem. Daar hebben we een afspraak met een tipgever die 3 weken gegijzeld werd door de overheid.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Gegijzeld door de overheid
Verkenning Research Opnames Uitzending

263 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie de boetes die worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet betaalt kan flink in de problemen komen. Het gaat onder meer om verkeersboetes voor te snel rijden en het ...
Alles over dit onderzoek