Binnengekomen reacties Ouderenroof

maandag 30 maart 2015 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding 2015-03-27 om 11.42.33_2 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

maandag 30 maart 2015 Leestijd: 2 min.

Wij hebben na onze uitzending van gisteravond weer een aantal belangrijke tips van u mogen ontvangen waarmee we aan de slag gaan.

####Ouderenroof

De beelden die wij u lieten zien van de stelende thuiszorgmedewerker lieten u niet onberoerd. Enkelen van u lieten ons weten eenzelfde ervaring te hebben gehad in hun zorginstelling. Zo schreef een verpleegkundige ons:

'Ik ben al ruim 50 jaar verpleegkundige en heb zelfs meegemaakt dat een verzorgende die wegens stelen was ontslagen, door een ex-collega werkend werd aangetroffen in het huis waar ze haar moeder bezocht. Dat moet natuurlijk niet kunnen. Er had wel in de krant gestaan dat ze was veroordeeld, maar ja, als er geen naam bij staat dan wordt niemand wakker.

Ik ben BIG-geregistreerd en als ik in de fout zou gaan, dan wordt dat vermeld achter mijn naam in het register. Bovendien heb ik vaak een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig en niet alleen voor de gevangenis waar ik af en toe werk.

Voor mij was het- in de tijd dat ik directeur van een verzorgingshuis was- gewoonte om in het BIG register te kijken bij sollicitatie van een verpleegkundige. Stond er een beperking achter de naam, dan riep ik de sollicitant niet op en schreef dat ik van haar diensten geen gebruik kon maken.

We staan stijf van de protocollen in de verzorging en het zou eigenlijk protocol moeten worden dat in het register gemeld wordt, dat een verzorgende wegens onbetrouwbaarheid was ontslagen. Meer hoeft er niet bij, dat is genoeg. En dan moet het ook protocol zijn om in dat register te kijken. Je hebt als leiding van het huis / de organisatie de plicht om de aan jou toevertrouwde ouderen te beschermen tegen dit alles.'

Iemand anders liet ons weten exact dezelfde ervaring te hebben gehad als de zussen Roelien en Elsbeth uit onze uitzending. Ook bij deze tipgever werd er gestolen in de zorginstelling. Hij schreef:

'Ik heb het geld gemerkt met een onzichtbare stift. Samen met de camerabeelden was dit voldoende om binnen één week 2 "zorgmedewerkers" diverse malen op beeld te krijgen. We hebben de camera geplaatst nadat we gemerkt hadden dat er elke week geld verdween uit de portemonnee van mijn moeder. De diefstallen hebben gedurende een periode van 6 maanden plaatsgevonden.

Een van de daders is in hetzelfde tehuis ook door een andere bewoner betrapt en aangegeven. De politie heeft bijzonder adequaat ingegrepen maar vervolgens heeft het jaren gekost om te zorgen dat de zaak bij justitie niet in de grote stapel zou verdwijnen. Diverse brandbrieven geschreven en uiteindelijk, net voordat de zaak (twee jaar termijn) verlopen zou zijn, is deze in behandeling genomen.

De rechtszaken waren zeer teleurstellend. De Officier van Justitie had vermoedelijk niet eens de beelden bekeken en gebruikte alleen de bekentenissen van de daders. Een van de daders ging nog in beroep waarna de zaak bij de meervoudige kamer in Arnhem terecht kwam, aldaar werd eigenlijk voor het eerst de ernst van de zaak benoemd. Beide daders zijn veroordeeld tot terugbetaling van een fractie van het gestolen goed en een taakstraf.'

Heeft u tips? Deel ze met ons!

E: tip insturen T: 035-6719794

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Ouderenroof
Verkenning Research Opnames Uitzending

96 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Naar schatting zijn 30.000 ouderen jaarlijks het slachtoffer van financieel misbruik of van financiële uitbuiting. Worden ouderen wel voldoende beschermd tegen stelende zorgmedewerkers, ogensc...
Alles over dit onderzoek