Binnengekomen reacties

woensdag 11 december 2013 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

woensdag 11 december 2013 Leestijd: 1 min.

We kregen sinds de start van het onderzoek op 10 december indrukwekkende reacties binnen. Een paar voorbeelden:

Ik heb prostaatkanker en 'hang tegen de eerste chemo aan'. Omdat ik weet, wat mij allemaal te wachten staat, is er al ruim een jaar geleden een euthanasieverklaring en een niet-reanimeren-wil gedeponeerd bij de huisarts. Ik heb slechts één angst, nl dat er bij mij aan het bed een SCEN-arts (second opinion-arts, red.) komt, die zegt: "Tja meneer,  ik schat uw lijden in op een zwaarte van ca. 7,2 en u moet toch minimaal even dóórlijden, tot die waarde boven de 8 ligt".

 

Mijn vader wilde euthanasie. Hij is niet depressief of somber maar hij ziet zijn grootste angst dichterbij komen: ergens in een verpleeghuis komen. Na het gesprek  maakt de huisarts duidelijk niet mee te kunnen én te willen werken aan een euthanasieverzoek. Uitspraak van de arts: “Ik kan het niet en weet ook niet hoe het wel kan…”

 

Mijn man was heel bang om in een verpleeghuis te moeten eindigen, dat wilde hij absoluut niet. Na een gesprek met de huisarts kwam er rust, daar hoefde hij niet bang voor te zijn als hij dat niet wilde. Uiteindelijk is het niet nodig geweest, mijn man is onverwachts thuis overleden. Maar het gaf hem rust, dat er een uitweg mogelijk was en daar ben ik de huisarts nog altijd dankbaar voor.

 

Mijn moeder (87) kreeg een zware hersenbloeding met volledig spraakverlies, geen slikfunctie meer en gedeeltelijke verlamming. Zij had al jaren een euthanasie verklaring waarin de ontstane situatie vermeld stond. Omdat de euthanasieverklaring niet recent was en omdat ze het niet zelf meer kon zeggen met woorden konden/wilden de artsen niet aan haar wens voldoen.

Herkent u dit of heeft u hier iets aan toe te voegen? Vertel uw verhaal.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokter, ik wil euthanasie
Verkenning Research Opnames Uitzending

13 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat is er voor nodig om te sterven op verzoek? En welke rol speelt de apotheker bij een euthanasieverzoek? De Monitor over de euthanasiepraktijk.
Alles over dit onderzoek