Bijstandsgerechtigde: 'Werken is niet zaligmakend'

maandag 13 februari 2017 Leestijd: 1 min.

Marcel met zijn buurman aan wie hij mantelzorg verleent /

Auke Schouwstra

editor

@Auke Schouwstra

maandag 13 februari 2017 Leestijd: 1 min.

Marcel Thomassen geniet al 40 jaar een bijstandsuitkering. Maar stilzitten is er niet bij. Marcel, die in Maassluis woont: 'Ik ben geen bankzitter, ik ben constant bezig. Ik ben lid van veel organisatie en ik ben een soort informele ombudsman. Werken, werken? Dat is niet zaligmakend. In Nederland heb je geen plicht tot werken, je mág werken. Het gaat erom dat je wat betekent voor de maatschappij'.

Dwang

Een verplichte tegenprestatie leveren voor je uitkering doet Marcel denken aan dwang en knechting. Daar moet hij niets van hebben. 'Een uitkering is een recht', zegt Marcel. We zochten Marcel, die zichzelf Nederlands recordhouder bijstand noemt, op in zijn woonplaats Maasluis.

Vanavond in het Monitor Debat: werken voor je uitkering. Is het terecht dat je een tegenprestatie moet leveren voor een bijstandsuitkering? Om 21:00 uur, op NPO2

Lees meer over

Werk en inkomen Debat 'Werken voor je uitkering'
Verkenning Research Opnames Uitzending

Debat 'Werken voor je uitkering'

Uitzending

Deel jouw ervaring 8 andere artikelen in onderzoek

54 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Auke Schouwstra

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Iets 'terug' doen voor je bijstandsuitkering, bijvoorbeeld in de vorm van een tegenprestatie. Is dat eerlijk en nuttig? Of schieten mensen met een uitkering daar niets mee op?
Alles over dit onderzoek