Bijstandsgerechtigde Marjolein : ‘Ik heb mijn zelfvertrouwen weer terug door de tegenprestatie’

woensdag 08 februari 2017 Leestijd: 1 min.

foto: ANP /

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

woensdag 08 februari 2017 Leestijd: 1 min.

Nadat Marjolein Groothuizen 3 jaar geleden een burn-out kreeg, raakte ze haar baan als secretaresse kwijt. Ze kwam in de bijstand terecht en daarvoor moet ze een tegenprestatie leveren.

Voor ons debat: werken voor je uitkering spreken wij voornamelijk mensen die zich negatief uiten over de tegenprestatie. Marjolein kan zich hier niet in vinden, zij is juist blij dat ze iets terug heeft moeten doen voor haar uitkering.

Vrijwilligerswerk

In Rotterdam mag je, mits je het zelf aandraagt, vrijwilligerswerk doen als tegenprestatie. Nadat Marjolein had gehoord dat ze een tegenprestatie moest leveren voor haar uitkering ging ze naar een open dag van plekken waar je als vrijwilliger aan de slag kan. De welzijnsorganisatie PIT 010 sprak haar meteen aan. ‘Voordat ik begon met mijn tegenprestatie was ik huiverig, ik wist niet of ik het wel zou kunnen.’ Dat bleek onterecht, want bij PIT010 voelde Marjolein zich meteen thuis. Ze ging voorlichting geven over ADHD, iets waar ze als ervaringsdeskundige veel vanaf weet. ‘Ik heb zelf ADHD, en mijn 5 kinderen ook.’ Daarna bleef Marjolein doorgaan met vrijwilligerswerk als tegenprestatie. Ze ging een project coördineren waarbij mensen Nederlands konden leren, en inmiddels is ze beheerder van het gebouw van Pit010 in IJsselmonde.

‘Veel geleerd door tegenprestatie’

Het doel van een tegenprestatie is iets terugdoen voor de samenleving, maar bij sommige bijstandsgerechtigden kan een tegenprestatie ook persoonlijk nut hebben. ‘Ik heb veel dingen geleerd door mijn vrijwilligerswerk. Zo ben ik erachter gekomen dat ik het leuk vind om voor grote groepen te staan. Ook weet ik inmiddels dat ik erg goed ben in organiseren en plannen.’ Buiten dat Marjolein het leuk vindt om vrijwilligerswerk te doen, denkt ze dat ze door haar tegenprestatie straks ook makkelijker een baan zal vinden. ‘Vrijwilligerswerk staat goed op mijn cv, ik heb ervaring kunnen opdoen en ik heb weer zelfvertrouwen gekregen. Daarnaast heb ik hier een aantal cursussen mogen volgen die de kansen op een baan verhogen, zoals een bedrijfshulpverleningscursus.’

Maandag om 21.00 uur op NPO 2: Het Monitor Debat over Werken voor je uitkering

Lever jij een tegenprestatie of werk je met behoud van uitkering? Ben jij net als Marjolein ook positief over je tegenprestatie? Of heb jij je tegenprestatie anders ervaren? Vertel ons jouw verhaal en mail tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Debat 'Werken voor je uitkering'
Verkenning Research Opnames Uitzending

Debat 'Werken voor je uitkering'

Uitzending

Deel jouw ervaring 8 andere artikelen in onderzoek

54 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Iets 'terug' doen voor je bijstandsuitkering, bijvoorbeeld in de vorm van een tegenprestatie. Is dat eerlijk en nuttig? Of schieten mensen met een uitkering daar niets mee op?
Alles over dit onderzoek