Bijna een miljoen Nederlanders met contacteczeem

dinsdag 26 februari 2019 Leestijd: 2 min.

Dermatoloog onderzoekt patiënte met allergische klachten / De Monitor

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

dinsdag 26 februari 2019 Leestijd: 2 min.

Ons onderzoek naar cosmetische producten en allergieën leverde flink wat tips en ervaringsverhalen op. We zijn benieuwd hoe groot de cosmeticamarkt eigenlijk is. En hoeveel mensen huidproblemen hebben door cosmetica.

Vrijwel iedere Nederlander gebruikt dagelijks cosmetica. Van tandpasta tot deodorant, van crèmes tot parfums. De Nederlandse Cosmeticavereniging (NCV) schat in dat we per persoon zo’n 160 euro per jaar besteden aan onze verzorging en verfraaiing. En in totaal kochten we in 2016 voor 3,3 miljard euro aan cosmetica en parfums, lezen we in een persbericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Elk jaar is een kwart van de cosmetica op de markt nieuw
Fabrikanten van cosmetica doen hun best om die bestedingen nog verder op te krikken, zo lezen we in een Europees onderzoek naar reclames voor cosmetica. Zij spelen fijntjes in op onze zoektocht naar de heilige graal om mooi, jong en schoon te zijn, door hun assortiment vaak te innoveren; elk jaar is maar liefst 25% van de producten op de Europese markt nieuw.

Maar gebruiken we daardoor dan ook steeds méér lippenstiften, crèmes en tandpasta’s? Dermatoloog Thomas Rustemeyer die we eerder in ons onderzoek spraken, meent van wel. Als we een tabel van het CBS erbij pakken met jaargegevens per branche, zien we dat de omzet van de winkels in parfums en cosmetica tussen 2009 en 2016 bijna verdubbelde. Ook de NCV meldt dat er veel meer producten zijn dan, zeg, dertig jaar geleden. En dat ook meer mensen deze producten iedere dag gebruiken, waardoor het aantal verkochte producten en de omzet gegroeid zijn.

lees ook: Dat cosmeticafabrikanten dromen verkopen, vindt deze hoogleraar niet zo erg: ‘Als de producten maar veilig zijn’ maandag 04 februari

Bijna een miljoen Nederlanders met contacteczeem
Hartstikke fijn voor de fabrikanten, en voor mensen die zich beter voelen door het gebruik van cosmetica, maar: kleven er ook nadelen aan al dit gesmeer? Ja, horen we van dermatoloog Rustemeyer, want je kan een allergie ontwikkelen. We vragen ons af hoeveel mensen zo’n contactallergie hebben en bellen verschillende deskundigen. Zij verwijzen ons naar een overheidswebsite waar we zien dat in 2017 bijna een miljoen mensen bij de huisarts bekend was met de diagnose contacteczeem; dat is een ontsteking van de huid, die ontstaat wanneer de huid in aanraking komt met bepaalde stoffen. 

lees ook: Dermatoloog UMC: ‘Stel kinderen niet bloot aan parfums en conserveermiddelen’ vrijdag 22 februari

Niet al deze mensen zijn natuurlijk allergisch voor stoffen in cosmetica. Allergenen zitten in allerlei producten zoals lijm, voedsel, cosmetica, rubber, en zelfs in bepaalde soorten planten. Het gebruik van cosmetica is wel een van de grote risicofactoren voor contacteczeem. Deskundigen wijzen ons ook op een onderzoek van dermatoloog An Goossens van de Universiteit van Leuven. Zij testte tussen 1990 en 2014 bijna 15.000 patiënten met allergieklachten. Binnen die groep bleek bij de eerste meting 19 procent allergieklachten te hebben door cosmetica. In 2014 was het aandeel klachten door cosmetica gestegen naar 25 procent.

Naar schatting 60.000 Nederlanders met mogelijke klachten door cosmetica
Hoeveel mensen nou precies klachten hebben door cosmetica is moeilijk te achterhalen, want niet iedereen die uitslag krijgt van een zalfje meldt dat bij een instantie. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), die toezicht houdt op de sector, vertelt ons bijvoorbeeld dat zij jaarlijks slechts dertig tot veertig gezondheidsgerelateerde klachten over cosmeticaproducten krijgt van consumenten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deed in 2011 uitgebreid onderzoek naar huidklachten door cosmetica en zij schatte toen dat jaarlijks bijna 60.000 mensen in Nederland een klacht hadden die mogelijk door cosmetica is veroorzaakt. Die schatting is gedaan op basis van onderzoek van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL) naar meldingen bij huisartsen en dermatologen. Het RIVM schrijft dat het waarschijnlijk gaat om een onderschatting van het werkelijke aantal, omdat niet alle consumenten met cosmeticaklachten het meldingsformulier invullen of naar de huisarts of dermatoloog gaan.

Meer weten? Kijk zondag 3 maart naar onze uitzending (22:35 uur, NPO2). Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je hier in en dan sturen we je elke paar weken een nieuwsbrief.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Cosmetische producten
Verkenning Research Opnames Uitzending

Cosmetische producten

Uitzending

Wat smeren we allemaal aan cosmetica en wat doet dat met ons? Kijk 3 maart om 22:35 uur naar NPO2.

Deel jouw ervaring 12 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 03 maart 2019 om 22:40  NPO2

60 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Persoonlijke verzorging vinden we belangrijk. En als het even kan, willen we er graag mooier, slanker en jonger uitzien dan we zijn. Daar spelen fabrikanten van cosmetische producten handig op in. ...
Alles over dit onderzoek