‘Bij de buren komt de schade door een aardbeving, bij mij door slappe grond’

zaterdag 01 april 2017 Leestijd: 2 min.

Hiltje Zwarberg /

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

zaterdag 01 april 2017 Leestijd: 2 min.

Het huis van Hiltje Zwarberg uit Termunterzijl is onbewoonbaar verklaard. In de slaapkamer staan stutten tegen instorting, en door heel het huis zitten scheuren. De rest van de straat heeft schade door de aardbevingen in Groningen, alleen bij Hiltje werd door inspecteurs vastgesteld dat de schade níet veroorzaakt is door aardbevingen. Ze willen zijn schade dan ook niet vergoeden. We zoeken hem op voor ons dossier Schade Gasboringen.

Na de aardbeving van Huizinge in 2013 ontdekt Hiltje een scheur in de muur van zijn slaapkamer. Hij besluit zijn schade te melden aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij, de NAM. De schade aan het huis van Hiltje blijkt echter niet alleen cosmetisch te zijn. Vlak voor kerst 2014 staan er twee gemeentemedewerkers voor de deur die aan Hiltje vertellen dat hij samen met zijn vrouw zo snel mogelijk het huis moet verlaten. Het huis wordt onbewoonbaar verklaard.

Geen Aardbevingsschade

Hiltje woont inmiddels in een huurwoning in een nabijgelegen dorp, en wacht nog steeds totdat de schade aan zijn huis hersteld wordt. Hij probeert al een lange tijd zijn schade te verhalen bij de NAM, maar die willen bijna niets vergoeden. Ingenieurs die de NAM heeft ingehuurd stellen namelijk dat de schade aan het huis van Hiltje helemaal niet door aardbevingen komt.

Dichtgemetselde deuren, een raam dat verkeerd geplaatst is en opgevroren fundering zouden volgens de experts de oorzaak van de scheuren en de onveilige situatie in Hiltje’s huis. Bovendien is de kans op schade in het gebied waar Hiltje woont verwaarloosbaar klein, namelijk kleiner dan 1 procent. Dat laatste is opvallend, omdat veel van Hiltje’s buren wel hun schade vergoed krijgen, en dus wel schade hebben met als oorzaak de aardbevingen.

Hiltje legt zich niet neer bij de conclusie van ingenieursbureau Witteveen en Bos. Hij is een rechtszaak gestart tegen de NAM en de staat. ‘Ik heb niks meer te verliezen. Als ik me bij deze conclusie zou neerleggen ben ik failliet, dan ben ik alles kwijt.’

Een woordvoerder van Witteveen en Bos laat ons weten niet inhoudelijk te kunnen reageren op de zaak van Hiltje Zwarberg vanwege de lopende rechtszaak.

Ook de NAM wil niet reageren op de zaak van Hiltje. ‘Ons beleid is dat wij niet ingaan op individuele situaties. Het Centrum Veilig Wonen heeft door de nieuwe rolverdeling de schadeafhandeling onder zich, vandaar dat wij voor de antwoorden op die vragen naar CVW verwijzen.’ Het CVW wil op zijn beurt niet reageren op de zaak van Hiltje. Hiltje melde zijn schade in tijd waarin het CVW nog niet bestond. Het CVW is dan ook niet betrokken bij de schadeafhandeling van Hiltje’s huis.

Het interview met Hiltje is zondag 2 april te zien in De Monitor over schade door aardbevingen en gaswinning, om 22.35 uur op NPO2. Heb je tips? Mail naar tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Schade door gaswinning
Verkenning Research Opnames Uitzending

74 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Gasboringen in Groningen hebben de afgelopen jaren de aarde doen beven en bewoners zitten opgezadeld met forse schade en psychische klachten. Schade-afhandelingen duren jaren, herstelwerkzaamheden ...
Alles over dit onderzoek