BIG-register herstelt fouten na onze opmerkingen

vrijdag 29 augustus 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

vrijdag 29 augustus 2014 Leestijd: 1 min.

In ons onderzoek naar het BIG-register stuiten we op steeds meer onzorgvuldigheden. Als we hierover vragen stellen aan de organisatie die het register beheert, het CIBG, merken we dat de fouten al rechtgezet worden voordat we antwoorden krijgen.

Allereerst zien we dat data van schorsingen en doorhalingen niet juist in het register staan. Ze komen niet overeen met de datum van de uitspraak van het Tuchtcollege voor de Gezondheidzorg. Deze datum is leidend voor wanneer de maatregel van kracht is. Nadat we deze fouten melden, past het BIG-register de data aan.

Daarnaast hebben we eind juni alle 80 zorgverleners met een doorhaling opgezocht in het BIG-register. Opvallend was dat maar liefst 51 daarvan niet terug te vinden waren. Hoe kan dat? Waarom staat de informatie over deze artsen, verpleegkundigen en andere medici met een beroepsverbod niet in het register? Op 7 juli vragen we aan het CIBG, de instantie die het BIG-register beheert, hoe dat kan en of dat de bedoeling is.

De antwoorden laten enkele weken op zich wachten, daarom checken we tussendoor of de informatie er inmiddels in is gezet. En wat schets onze verbazing: als we op 23 juli alle doorgehaalde zorgverleners nogmaals door het register halen, blijkt dat het BIG-register de door ons aangedragen fouten aan het corrigeren is. Informatie van 16 van de 51 onvindbare doorgehaalde zorgverleners is dan toegevoegd in het register.

Op 28 juli krijgen we antwoord van het CIBG op onze vragen. Ze erkennen dat de informatie ten onrechte niet beschikbaar was. Ze geven aan dat de oorzaak van de problemen ‘een systeem technisch oorzaak’ heeft. Als we vragen wat we daaronder moeten verstaan laten ze weten:

‘(…) voorts geldt dat het begrip ‘systeemtechnische oorzaak’ voldoende adequaat is en wij hier niet verder op ingaan.’

Als we op 6 augustus nogmaals alle medici en verpleegkundigen met een doorhaling invoeren in het BIG-register, zien we dat alle fouten hersteld zijn.

18-06-2014 Eerste controle doorhalingen

07-07-2014 Vragen aan CIBG/BIG-register

23-07-2014 Eerste fouten worden aangepast

28-07-2014 Antwoorden CIBG/BIG-register

06-08-2014 Alle fouten hersteld

Lees meer over

Gezondheid en zorg Foute Dokters
Verkenning Research Opnames Uitzending

227 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe kan het dat zorgverleners zonder BIG-registratie of met een beroepsverbod in het buitenland wél in Nederland aan de slag zijn? De Monitor over foute dokters en een falend BIG-register.
Alles over dit onderzoek