Bezorgde brandweerman: ‘Ik sta ook op de foto’

donderdag 24 september 2015 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding 2015-09-24 om 18.08.31 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

donderdag 24 september 2015 Leestijd: 2 min.

In Hedel, niet ver van Den Bosch, pakt Jan van Hintum een enveloppe met daarin twee foto’s. ‘Kijk, ik heb dezelfde foto’s als Rieky,’ zegt hij terwijl hij de twee onderstaande foto’s op tafel legt. Voor ons dossier Ziek door het werk zijn we op zoek naar de verhalen achter de mensen op de foto’s die in 1996 gemaakt zijn van het brandweerkorps in Den Bosch. ‘Ik sta er ook op, kijk daar,’ zegt hij terwijl hij wijst naar een donkerharige man precies in het midden, twee gezichten boven de dame in het zwarte mantelpak.

Foto 1: korps voor de oude kazerne brandweer.jpg

Foto 2: korps voor de nieuwe kazerne brandweer overall

Aan de eetkamer tafel van de Brabantse brandweerman zit ook Milly Damen. Haar man Frans staat ook op de foto. Hij overleed begin dit jaar na een lange strijd tegen kanker. De vraag is: herkennen zij zich in het verhaal van Rieky van der Velden, die ons vertelde dat er inmiddels wel heel veel brandweercollega’s ziek of overleden zijn. Ja, luidt hun antwoord. ‘Wij hebben het ook altijd gezegd’, concluderen Milly en Jan samen.

Papiertje

Jan pakt er een klein papiertje bij. ‘Ik ben gaan tellen’, zo legt hij uit. Op het velletje staan 16 namen. Alle 16 zijn ziek (geweest) of overleden. ‘Hartstilstand, hersentumor, leverkanker, botkanker, longkanker.’ Jan somt bij elke naam de leeftijd en de ziekte op. De meesten hebben hun pensioenleeftijd niet (gezond) gehaald. De man van Milly is één van hen.

Milly vertelt dat haar man jaren heeft gevochten tegen een zeer zeldzame vorm van Non Hodgekin, een lymfeklierkanker. ‘Het zat in zijn bloed,’ legt ze uit. Ze zijn stad en land af gegaan om hem beter te maken. Tot aan het Belgische Leuven aan toe. Terwijl de genezing in zicht is, slaat het noodlot nogmaals toe. ‘Hij had een plekje op zijn borst,’ zegt een zichtbaar geëmotioneerde weduwe. ‘Hij bleek huidkanker te hebben.’ Die tegenslag kwam haar man Frans niet meer te boven. ‘Hij heeft nog twee maanden AOW gehad, toen was het over.’

Niet gerust

Frans en Jan waren beste maatjes. Ook Jan heeft bijna een jaar gezondheidsklachten. ‘Dat begon met een longontsteking,’ zegt hij. Deze weken moet hij regelmatig naar het ziekenhuis om zich te laten onderzoeken aan zijn keel-, prostaat en longklachten. Het is nog onduidelijk wat er aan hem mankeert, maar Jan is er niet gerust op. ‘Ik voel me gewoon niet goed. Tot vorig jaar kwam ik nooit bij de dokter.’

Of de problemen van Jan en het overlijden van Frans te maken heeft met het werk weten ze niet. Maar net als Rieky willen ze graag dat het uitgezocht wordt. ‘Niet voor ons, maar voor andere brandweermannen,’ zegt Milly.

Help zoeken

Help ons mee zoeken naar de verhalen achter de mensen op de foto. Sta je er zelf op of ken je iemand die op de korpsfoto uit 1996 staat? Laat het ons weten en mail naar tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek