Bewoonster Kruiskamp - slachtoffer woninginbraak

dinsdag 08 april 2014 Leestijd: 2 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

dinsdag 08 april 2014 Leestijd: 2 min.

‘In zo’n anderhalf jaar is er in mijn straat in de wijk Kruiskamp in Amersfoort zo’n zes keer ingebroken en twee keer een poging gedaan. In januari 2013 werd bij mij thuis aan de Pullstraat ingebroken. De dieven hebben de keukendeur met grof geweld opengebroken. Woningbouwvereniging de Alliantie heeft toen de deur en deurpost hersteld en door de sleutelspecialist een veiligheidsstrip laten plaatsen. Ik heb aan de sleutelspecialist gevraagd of hij ook een veiligheidsstrip op de tuindeur kon plaatsen. De man zei dat de Alliantie dat niet betaalt. Nee, zei hij, er moet eerst ingebroken worden en dan wordt er een veiligheidsstrip geplaatst. Dus als het kalf verdronken is gaat de Alliantie tot actie over.

Vorig jaar is een buurman druk bezig geweest om de brandgang veiliger te laten maken. Inbrekers komen via dit achterpad vaak binnen. Ook is een vrouw twee keer in de brandgang overvallen. Deze vrouw is een maandje geleden na de tweede overval verhuisd. De buurman heeft aan de Alliantie gevraagd om aan de beide uitgangen van de brandgang een hek te plaatsen en/of verlichting in de brandgang. Dit is door de Alliantie geweigerd in verband met de hoge kosten. Per hek zou dit circa €1500,- gaan kosten.

Sinds een paar maanden ben ik in overleg met de Alliantie over het plaatsen van een hek in het midden van de brandgang. Nu kunnen inbrekers naar links of rechts vluchten. Met een hek in het midden van de brandgang kunnen ze maar één kant op vluchten; óf links óf rechtsom! Het wordt dus minder aantrekkelijk voor ze. Het werkt psychologisch en ze zullen er nog wel een keer meer over nadenken om hier in te breken! De eerste vraag die de politie stelt na een inbraak is of de dieven via een andere weg konden vluchten! Dieven blijken daar dus rekening mee te houden. De kopers van de huizen in dit deel van de Pullstraat zouden een deel van de kosten op zich moeten nemen. Voor de huurders wordt het door de Alliantie betaald. Het gaat om een bedrag van circa €1200,-. Omdat de bewoners van één koopwoning niet mee wilden doen heeft de Alliantie besloten er op dit moment niet mee door te gaan. Misschien later. En wat gebeurt er in die tussentijd? Terwijl in een ander deel van de Kruiskamp (Piet Heinstraat/vd Doesstraat) er vrijwel in elke brandgang een hek staat! Waarom daar wel?

De Alliantie heeft in december 2013 de voordeuren en de sloten vervangen. Op de nieuwe deuren zit een hendel. Als je in aanmerking wilt komen voor een Politie veiligheidskeurmerk moet er een ronde knop op je voordeur omdat de brievenbus naast de deurhendel zit. Dit gaat hengelen tegen. Nadat ik overleg heb gehad met de Alliantie worden er weliswaar geen ronde knoppen op de voordeuren geplaatst maar wel driepuntsluitingen! Hartstikke fijn dat het gaat gebeuren maar ik ben verbaast dat er van tevoren niet aan gedacht is! Dubbel werk, dubbele kosten voor de Alliantie!

Inbrekers schijnen dit soort oudere huizen in de gaten te houden. Hun voorkeur gaat uit naar dit soort huizen omdat het hang- en sluitwerk ook verouderd is, wat inbreken makkelijker maakt? Wat maakt dat de woningbouwvereniging daar hun preventiemaatregelen niet in treffen? Aankomende dinsdag- en woensdagavond worden er informatieavonden inbraakpreventie gehouden door de gemeente in samenwerking met politie en de woningcorporaties Portaal en de Alliantie. Maar volgens mij wordt er alleen informatie gegeven hoe de bewoners zelf maatregelen kunnen nemen. En hoe zit het met hún verantwoordelijkheid? Ook de gemeente biedt een gratis woningscan aan maar de bewoners moeten verbeteringen zelf betalen! Ook het eventuele hek in de brandgang en/of verlichting?! Dit zou namelijk ook de dealers weghouden uit de brandgang met alle rommel en viezigheid die ze achterlaten.’

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Meldpunt Woninginbraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

Meldpunt Woninginbraak

Uitzending

Deel jouw ervaring 17 andere artikelen in onderzoek

94 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Woninginbraak is een hardnekkig probleem. Inbrekers worden zelden gepakt, laat staan veroordeeld. De Monitor onderzoekt hoe dit kan.
Alles over dit onderzoek