Bewoners winnen rechtszaak van woningcorporatie over Koopgarant-woningen

donderdag 27 oktober 2016 Leestijd: 2 min.

Rechtbank Midden Nederland /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

donderdag 27 oktober 2016 Leestijd: 2 min.

De Houtense woningcorporatie Viveste moet onmiddellijk stoppen met de verhuur van Koopgarant-woningen. Dat heeft de rechter bepaalt in het kort geding dat bewoners tegen de woningcorporatie hebben aangespannen. We waren eerder al bij de zitting van deze zaak voor ons dossier Koophuis, waarin we de Koopgarant-regeling uitgebreid belichten.

De bewoners in Houten verzette zich tegen de beslissing van Viveste om de teruggekochte Koopgarant-woningen om te turnen tot sociale huurwoningen. Volgens de bewoners worden hun koophuizen minder waard omdat een huis terecht komt in een gemengd complex in plaats van alleen een koopcomplex.

De rechter is het met de bewoners eens. ‘De voorzieningenrechter is van oordeel dat de Verenigingen van Eigenaars en de eigenaren voldoende aannemelijk hebben gemaakt dat sprake is van een reëel risico van waardedaling van de appartementen als gevolg van het besluit van Viveste,’ luidt het vonnis.

De rechtbank van Midden-Nederland concludeert dat er in diverse taxatierapporten bewijs staat dat waardeverlies te verwachten valt. Nota bene taxatierapporten die in opdracht van Viveste zijn opgemaakt. ‘In de taxatierapporten van 22 juni 2016 en 8 juli 2016 is als ‘bedreiging’ vermeld dat het complex wordt omgezet naar een huurappartementen-complex, waarbij daaraan in een taxatierapport van 17 augustus 2016 is toegevoegd ‘met mogelijk een negatieve waardeontwikkeling’,’ aldus de rechter.

De eis van de bewoners om de verhuur van de appartementen direct te staken, is door de rechter gehonoreerd. De rechter oordeelt dat Viveste de verhuur moet ‘staken en gestaakt houden voor de periode van maximaal een jaar’.

Voet tussen deur

Advocaat Peter den Boef is blij met de uitspraak. Hij denkt dat dit vonnis niet alleen positieve gevolgen heeft voor zijn cliënten. ‘Woningcorporaties in heel het land moeten nu de verhuur van Koopgarant-woningen staken. Dat heeft enorme consequenties,' aldus de raadsman van de bewoners. Hij is momenteel ook bezig met een bodemprocedure om aan te tonen dat de taxaties die worden verricht in opdracht van de woningcorporatie bij Koopgarant niet deugen. ‘We hebben nu voor het eerste onze voet tussen de deur. Hier kunnen we mee verder.’

‘De eerste stap richting Viveste is gemaakt. Deze uitspraak zorgt in ieder geval voor meer goeds dan slechts,’ aldus één van de bewoners. Hij is blij met deze uitspraak, maar maakt zich nog steeds zorgen over de onafhankelijkheid van de taxaties. ‘Mijn angst is nog steeds dat mijn huis voor een te lage waarde wordt teruggekocht.’

We hebben ook woningcorporatie Viveste om een reactie gevraagd, maar zij was niet bereikbaar voor commentaar.

[TIP text=Tip de redactie over jouw Koopgarant ervaring]

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

650 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek