Bewoners Renkum strijden met mondkapjes en protestborden tegen stankoverlast papierfabriek

vrijdag 14 september 2018 Leestijd: 2 min.

Bewonersgroep Renkum deelt mondkapjes uit in raadszaal / De Monitor

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

vrijdag 14 september 2018 Leestijd: 2 min.

De raadszaal van de gemeente Renkum zit afgelopen woensdagavond vol met zo’n vijftig boze inwoners van het Gelderse dorp. De reden: de stankoverlast van de nabijgelegen papierfabriek neemt ‘onacceptabele vormen aan’. In een brief aan de gemeenteraad laat de bewonersgroep weten dat de maat nu echt vol is.

We schrijven in ons onderzoek Lokaal Bestuur al eerder over de situatie in Renkum. De overlast begint volgens de bewoners zo’n twee jaar geleden als het productieproces van de papierfabriek gewijzigd wordt.

lees ook: ‘Het ruikt hier soms naar rotte eieren’ zondag 19 augustus

Sindsdien ervaren sommige inwoners van Renkum trillingen, geluid- en stankoverlast. Een deel van de bewoners maakt zich bovendien zorgen over de effecten van de uitstoot van de fabriek op hun gezondheid, zo meldden we al eerder.  

Mondkapjes en protestborden

De groep bewoners is van mening dat er veel te weinig wordt gedaan om de (stank)overlast tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen. Ze trekken aan de bel bij de fabriek, de gemeente en de provincie. Maar zonder het door hen gewenste resultaat. Nu doen ze nogmaals een appèl op hun lokale volksvertegenwoordigers. Met mondkapjes en protestborden zet de bewonersgroep woensdagavond hun boodschap extra kracht bij:

‘Het moment is gekomen dat de politiek niet meer om de feiten heen kan en haar verantwoordelijkheid moet nemen.’Brief bewoners aan gemeenteraad

‘Geen bevoegd gezag’

Ze krijgen hierbij steun van enkele Renkumse raadsleden die willen dat wethouder Jao Maouche nu de regie neemt om de problemen met de stankoverlast aan te pakken. Maar die laat weten weinig te kunnen doen omdat de gemeente ‘geen bevoegd gezag is’. Die verantwoordelijkheid ligt volgens de gemeente bij de provincie Gelderland. 

Nieuw onderzoek

De directeur van de papierfabriek is niet aanwezig in de raadszaal, maar laat de gemeenteraad in een brief wel weten alles te willen doen om ‘de geurbeleving te neutraliseren en de klachten te laten verdwijnen.’ Eenvoudig is dat echter niet, zo schrijft hij: ‘Dat is een proces van onderzoek, ontwikkelen, aanpassen, testen en bijstellen: net zo lang tot we een bestendige oplossing hebben bereikt. Daar werken we heel hard aan.’

Hij verzet zich bovendien tegen de ‘ongefundeerde insinuaties’ dat de fabriek een impact heeft op de gezondheid van de inwoners van het dorp. Hij zou daarom ook graag zien dat er een nieuw onafhankelijk onderzoek komt zodat ze ‘boven alle twijfel verheven zijn.’

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek naar Lokaal Bestuur? Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Lokaal bestuur
Verkenning Research Opnames Uitzending

545 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Gemeentes en provincies hebben veel invloed op onze leefomgeving, maar de controle daarop staat onder druk en dat leidt mogelijk tot meer misstanden. Wij willen hier meer over te weten komen.
Alles over dit onderzoek