Bewoners en lokale overheid samen op zoek naar oplossing voor duurzaam Zwolle

vrijdag 14 december 2018 Leestijd: 2 min.

Monitor Meeting Zwolle / Jarno Kraayvanger

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

vrijdag 14 december 2018 Leestijd: 2 min.

Afgelopen woensdagavond was de vierde Monitor Meeting in Zwolle, waarbij een onderwerp uit een uitzending van De Monitor wordt uitgelicht. Het thema van de avond was het klimaatconflict. In Zwolle spraken lokale belangengroepen, deskundigen, wethouder Monique Schuttenbeld van GroenLinks én het publiek over hoe de gemeente energieneutraal moet worden. 

Afgelopen maart maakte De Monitor een uitzending over de overstap naar duurzame energie. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen viel het op dat veel lokale partijen hoge ambities hadden. Allemaal wilden ze in de komende decennia energieneutraal worden, wat betekent dat alle energie die verbruikt wordt duurzaam moet zijn.

In onze uitzending gingen we langs bij Boris Hocks. Hij gaat met zijn bedrijf Generation.Energy bij gemeenten langs om te laten zien wat gemeenten moeten doen om dat doel te bereiken. Hij ziet dat gemeenten vaak schrikken van hoeveel er moet gebeuren om energieneutraal te worden. Met zoveel windmolens en zonnepanelen hebben gemeenten vaak geen rekening gehouden.

Zwolle  

Tijdens de Monitor Meeting in Zwolle is Hocks ook van de partij. Ook daar moet er nog veel gebeuren voordat de gemeente volledig op groene energie is aangewezen. Op dit moment is namelijk maar zeven procent van alle verbruikte energie in Zwolle duurzaam. 

De gemeente is hiermee bezig, maar in het verleden zijn plannen wel eens ingetrokken omdat omwonende in verzet kwamen. In de zaal zit Paulien Reitsma, van Stichting Landschapsbelangen Harculo - Herxen - Windesheim (HHW). De omgeving rondom de woonplaats van Paulien is in het verleden wel eens als ‘kansrijk’ aangewezen voor de bestemming van windmolens. Inmiddels zijn er in dat gebied geen plannen meer voor windmolens, maar is er wel sprake van de komst van een groot oppervlakte aan zonnepanelen.

Betrokken

Paulien vindt dat windmolens niet passen in mooie natuur in het gebied, maar heeft vooral het gevoel dat keuzes over windmolens en zonnepanelen volledig langs haar heen zijn genomen. Veel mensen die tegen de komst van windmolens en zonnepanelen zijn voelen zich gepasseerd. Dit is een probleem, want wind- en zonne-energie zijn zeker nodig om de klimaatdoelen te halen.    

Gemeenten moeten dus hun best doen om bewoners mee te laten denken over hoe de energievraag vervuld moet worden.  De gemeente Zwolle heeft geleerd van wat er in het verleden is misgegaan. Zij proberen burgers nu meer te betrekken, en eisen van elk nieuw energie-initiatief dat ze de lokale bevolking en ondernemers laten mee profiteren aan het project.

Het duurt nog even voordat we weten of het geholpen heeft. Zwolle heeft als doel  om in 2050 volledig energieneutraal te zijn.

Lees meer over

Algemeen Monitor Meetings
Verkenning Research Opnames Uitzending

1 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor Meetings worden georganiseerd naar aanleiding van een uitzending van het KRO-NCRV televisieprogramma De Monitor. Rondom een actueel thema wordt een gesprek gefaciliteerd tussen burgers e...
Alles over dit onderzoek