Bewindvoerder veroordeeld tot betaling 7000 euro

zondag 17 juli 2016 Leestijd: 2 min.

Myrthe de Leest /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

zondag 17 juli 2016 Leestijd: 2 min.

De voormalig beschermingsbewindvoerder van Myrthe de Leest en haar ex-partner moet de schade die hij heeft veroorzaakt vergoeden. Volgens de kantonrechter is de bewindvoerder op meerdere punten tekort geschoten waardoor haar schuld verder opliep. De ex-partner van De Leest ontvangt ruim 2000 euro, De Leest zelf ruim 4000 euro. Daarnaast moet de bewindvoerder de proceskosten van een kleine 1000 euro betalen. Wij interviewden De Leest voor ons dossier Schulden.

Een beschermingsbewindvoerder moet het vermogen van zijn klanten beheren en beschermen. Dat heeft deze bewindvoerder duidelijk niet gedaan. Sterker nog: schulden liepen alleen maar verder op.

Het leven van De Leest was een tijdlang een puinhoop. Ze was dakloos en woonde in een caravan op een parkeerplaats. Toen ze zwanger raakte wilde ze weer een fatsoenlijk dak boven haar hoofd. Voorwaarde daarvoor was wel dat ze haar financiën op orde zou brengen, met behulp van een bewindvoerder. Maar dat kwam haar dus duur te staan.

lees ook: 20.000 euro extra schuld door ‘erg veel fouten’ bewindvoerder donderdag 21 januari Uiteindelijk stapte De Leest over naar budgetbeheerder Patricia Wetzels, die op meerdere tekortkomingen in het werk van de bewindvoerder stuitte: ‘Er was geen huurtoeslag, geen kinderbijslag voor 1 van de kinderen, er was geen kindgebonden budget.’ Op de begroting van de bewindvoerder was volgens Wetzels maandelijks een tekort van 30 euro te zien. Terwijl er ‘een fors overschot had kunnen zijn op het moment dat alle voorzieningen wel aangevraagd waren.’ Bovendien had De Leest een erg hoge belastingschuld en verzuimde de bewindvoerder na te gaan hoe dat kwam.

‘Er was geen huurtoeslag, geen kinderbijslag voor 1 van de kinderen, en er was geen kindgebonden budget.’ budgetbeheerder Patricia Wetzels

Beschermingsbewindvoering

Het aanvragen van toeslagen is een belangrijke taak van de beschermingsbewindvoerder, die wordt aangesteld om het vermogen van zijn klanten te beheren en beschermen. Het gaat daarbij om klanten die zelf niet goed in staat zijn om hun financiën te regelen. Zoals Myrthe de Leest. Bij klanten met schulden hoort de bewindvoerder deze – zo mogelijk - niet verder op te laten lopen. Bijvoorbeeld door alle toeslagen aan te vragen waar iemand recht op heeft.

In zijn overweging neemt de kantonrechter mee dat het werk van Wetzels ‘in het voordeel van De Leest heeft uitgepakt.’ Oftewel: Wetzels heeft een aantal fouten van de voormalig bewindvoerder recht gezet. Zo heeft Wetzels kinderbijslag aangevraagd voor 1 van de kinderen van De Leest en heeft zij met terugwerkende kracht aangifte gedaan van de inkomstenbelasting. De kantonrechter oordeelt dat – ‘gelet op de werkzaamheden van de opvolgend inkomsbeheerder’ (Wetzels, red.) – de bewindvoerder tekort is geschoten.

Fouten

De bewindvoerder heeft volgens de kantonrechter meerdere fouten gemaakt. Zo had de ex-partner van De Leest een betalingsachterstand bij zorgverzekeraar CZ en moest hij daarom boetes betalen aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De bewindvoerder had dit achterstallig bedrag volgens de rechter ‘gelet op het inkomen’ van de partner makkelijk kunnen betalen, maar deed dit niet. ‘Met als gevolg dat CJIB en CZ deurwaarders hebben ingeschakeld waardoor voor [de ex-partner van De Leest] extra kosten zijn ontstaan.’

Ook heeft de bewindvoerder een bedrag in rekening gebracht bij de ex van De Leest waarvan hij niet aan kan tonen welke werkzaamheden daarvoor verricht zijn, en heeft hij verzuimd kinderbijslag aan te vragen voor 1 van de kinderen van De Leest. De bewindvoerder is daarnaast veroordeeld voor de kosten die De Leest heeft moeten maken om zijn fouten te laten herstellen door Wetzels.

Reactie bewindvoerder

Eerder reageerde de bewindvoerder via zijn advocaat op de beschuldigingen van Wetzels aan zijn adres: ‘De vraag in deze zaak is wat een redelijk bewindvoerder binnen de grenzen van zijn wettelijke taakomschrijving behoorde te doen.’ Het antwoord van de kantonrechter is duidelijk: meer dan deze bewindvoerder heeft gedaan.

De Leest en Wetzels gaan in hoger beroep. Volgens hen is de schade door het falen van de bewindvoerder veel hoger: zo’n 20.000 euro.

Kijk terug

Kijk hier de uitzending over bewindvoering met Myrthe de Leest en Patricia Wetzels terug.

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden
Verkenning Research Opnames Uitzending

Schulden

Opnames

Deel jouw ervaring 78 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 28 april 22:40u, NPO2

234 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens problematische schulden of loopt het risico om deze te krijgen. Allerlei instanties proberen te helpen, van de gemeentelijke kredietbank tot welzijnswerk. M...
Alles over dit onderzoek