Bestuursvoorzitter AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond: ‘Er moet geld bij voor ambulances’

zondag 09 oktober 2016 Leestijd: 1 min.

Meer geld nodig voor extra ambulances /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

zondag 09 oktober 2016 Leestijd: 1 min.

Arjen Littooij is bestuursvoorzitter van AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond. Hij herkent in ons dossier spoedzorg veel van de zorgen van bewoners uit de regio en bevestigt de problemen met de acute zorg. De afgelopen jaren werd er een eerste hulppost gesloten en verdween een huisartsenpost op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. Ambulances moeten daardoor steeds verder rijden naar verderop gelegen ziekenhuizen in Rotterdam en omgeving.

Volgens Littooij zijn er op het eiland door die lange ambulanceritten te weinig ambulances beschikbaar voor spoedgevallen.

Het tekort aan ambulances lijkt nog een andere oorzaak te hebben. Sinds de invoering van automatische triage-systemen afgelopen jaren worden er steeds naar een 112-melding gestuurd, zo horen wij van tipgevers. Deze nieuwe uitvraagsystemen zouden leiden tot een hogere ambulance-inzet dan voorheen. Volgens een oud-meldkamercentralist die in de regio Voorne-Putten heeft gewerkt, is ook dát een reden voor het ambulancetekort in die regio.

We vragen Littooij om opheldering.

‘Doden moeten er niet vallen’, aldus Littooij. Maar volgens hem zijn er zoveel efficiency-maatregelen en bezuinigingen in de zorg, dat de ambulance het ‘stiefkindje’ dreigt te worden.

Ook te maken met ambulance-tekorten in jouw regio? Of heb je tips over drukte op de eerste hulp voor ons dossier spoedzorg? Mail tip insturen of marjolein.schut@kro-ncrv. Of tip de Monitor [TIP_FORMULIER_LINK].

Lees meer over

Gezondheid en zorg Spoedzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

221 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zijn bizarre tijden voor ons zorgpersoneel. We willen graag weten hoe het nu gaat met de mensen die de boel draaiende houden tijdens de strijd tegen het coronavirus.
Alles over dit onderzoek