Bestuurders geven meer voorrang aan economie dan aan natuurbeheer

zondag 15 oktober 2017 Leestijd: 1 min.

Bouwplaats in Ede foto: ANP /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

zondag 15 oktober 2017 Leestijd: 1 min.

Bewoners, natuur- en milieugroepen trekken meer aan de bel omdat wettelijk beschermde diersoorten worden bedreigd. Steeds vaker doen zij een verzoek tot handhaving omdat de Wet natuurbescherming mogelijk is overtreden. Tien jaar geleden werden 111 van dit soort verzoeken ingediend, in 2016 staat de teller al op 461. Dit blijkt uit cijfers die De Monitor heeft opgevraagd bij het ministerie van Economische Zaken voor ons dossier Dier en Bouw. In de uitzending van zondag 15 oktober is te zien dat lokale en provinciale bestuurders eerder voorrang geven aan de economische ontwikkeling van hun regio dan aan het beschermen van zeldzame diersoorten.

Door economische activiteiten en bouwwerkzaamheden kunnen vleermuizen, uilen, zandhagedissen en andere beschermde dieren worden verjaagd omdat hun leefgebied wordt aangetast. Dit leidt regelmatig tot conflicten met natuurbeschermers.

lees ook: ‘Fietspad is illegaal aangelegd door de gemeente’ donderdag 12 oktober

Kennis natuurwet onvoldoende

1 Januari is de Wet natuurbescherming ingegaan die de oude Flora- en Faunawet vervangt. De uitvoering en handhaving van de wet is sinds dit jaar verschoven van het Rijk naar provincies en gemeenten. Maar bij -met name- kleine gemeenten schiet de kennis tekort om de wet goed toe te passen. Vaak hebben zij geen ecologen in dienst. Gevolg is dat gemeenten té makkelijk vergunningen afgeven voor bouwwerkzaamheden. Ook verzuimen zij de vergunningsaanvrager er op te wijzen dat natuuronderzoek nodig is als vermoed wordt dat er beschermde diersoorten leven op zijn bouwperceel. Dat natuuronderzoek is belangrijk. Als er inderdaad beschermde dieren voorkomen, mag alleen gebouwd worden als daar ook een ontheffing voor wordt verleend.

Natuurbeschermers bedreigd

Het té snel afgeven van vergunningen kan leiden tot hoog oplopende conflicten tussen bouwers en natuurbeschermers. De Monitor sprak met diverse natuurbeschermers die werden bedreigd nadat zij een handhavingsverzoek hadden gedaan. Zo’n verzoek kan namelijk leiden tot vertragingen van de bouw, (tijdelijke) bouwstops en zorgen voor grote financiële strops voor opdrachtgevers. Dat wordt natuurbeschermers vaak niet in dank afgenomen.

De uitzending is zondag 15 oktober te zien om 22.35 uur op NPO2.

Lees meer over

Natuur en milieu Dier en bouw
Verkenning Research Opnames Uitzending

51 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

‘Zeldzame zandhagedissen doodgereden op omstreden fietspad.''Vale Vleermuizen weggejaagd door hardcore muziekfestival? Hoe gaan we om met botsende belangen tussen economische ontwikkelingen e...
Alles over dit onderzoek