Beroepsziektezaak Albert Schuurman duurt al 17 jaar en door hoger beroep wederom verlengd

maandag 15 augustus 2016 Leestijd: 3 min.

schuurman3_1 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

maandag 15 augustus 2016 Leestijd: 3 min.

‘Ik heb het al vaker gezegd: ze zitten gewoon op mijn dood te wachten,' zegt Albert Schuurman. Hij ligt al 17 jaar in de clinch met zijn voormalig werkgever over de ziekte die hij volgens hem opliep op het werk in een steenfabriek. De rechter gaf hem onlangs gelijk, maar Albert heeft net te horen gekregen dat zijn lijdensweg weer verlengd wordt. De Wienerberger steenfabriek heeft besloten om tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan.

De steenfabriek staat juridisch gezien in haar recht om het vonnis aan te vechten. Maar weten ze wel wat ze daarbij hun oud-werknemer aandoen? ‘Het is bar en boos,' zegt een geëmotioneerde Albert. ‘Er zit geen menselijkheid bij.’ In ons dossier Ziek door mijn werk besteden we inmiddels al weer bijna drie jaar aandacht aan de problemen waar mensen met een beroepsziekte tegenaan lopen. Vanaf het begin is de casus van Albert Schuurman in vele opzichten een exemplarisch voorbeeld.

Afgelopen juni leek er een einde te komen aan zijn strijd. Na 17 jaar koppig volhouden dat de giftige maangaan die in bakstenen verwerkt werd de oorzaak was van zijn hersenbeschadiging en longproblemen, was er eindelijk iemand die hem gelijk gaf. En niet zomaar iemand, want de rechter besliste dat hij zijn ziekte inderdaad veroorzaakt werd door zijn werk. Ook oordeelde de rechter dat Wienerberger steenfabriek hier verantwoordelijk voor is.

Dubbele lijdensweg

Deskundigen noemen de lange juridische strijd een dubbele lijdensweg. In de eerste plaats omdat je ernstig ziek bent geworden, terwijl je daarnaast moet vechten om aan te tonen dat het werk de mogelijke oorzaak is. Dat juridische getouwtrek duurt vaak vele jaren en bij Albert Schuurman dus nu al 17 jaar. ‘Als het over geld gaat, gaan ze over lijken,' stelt de voormalig persmachinist. ‘Het is tuig. Of de werkgever is tuig of de verzekeraar. De verzekeraar is anoniem, misschien moet daar de naam maar eens bekend van worden. Het is een droevig iets.’

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderschrijft dat beroepsziekteprocedures te lang duren. Onlangs schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer dat er een oplossing moet komen voor dit probleem. Want veel slachtoffers van beroepsziekten hebben niet het doorzettingsvermogen van Albert Schuurman en haken tussendoor af: ‘De rekening komt dan bij het slachtoffer en de samenleving terecht en niet bij de veroorzaker. Door een betere procesgang moet de rekening vaker en sneller bij de veroorzaker terecht komen.’

Expertisecentrum

De minister komt ook met een oplossing. Hij wil dat er een Expertise Centrum Causaliteit Beroepsziekten wordt opgericht door de sociale partners. ‘De instelling kan zich richten op datgene wat door betrokkenen als grootste knelpunt wordt ervaren: het geven van adviezen bij individuele gevallen over de causaliteit tussen de beroepsuitoefening en de ziekte,’ aldus Asscher in de brief. Een dergelijk centrum had Albert Schuurman mogelijk veel gebakkelei met zijn werkgever bespaard.

Hoewel de minister de regie lijkt te nemen bij de gesprekken om tot zo’n instantie te komen, is er toch een kwetsbaar punt in het geheel. De werkgevers- en werknemersorganisaties moeten er met elkaar uitkomen hoe dat expertisecentrum eruit moet komen te zien. Bovendien legt Asscher de financiering bij de sociale partners neer. De vraag is dus of en zo ja wanneer er concrete plannen rond komen. De geschiedenis leert dat werkgevers en werknemers het af en toe behoorlijk oneens zijn op het gebied van arbeidsgeneeskundige onderwerpen.

Voor Albert Schuurman komt zo’n expertisecentrum sowieso te laat. Hij was aangewezen op een gang naar de rechter. Die heeft inmiddels een eerste deel van een schadevergoeding toegekend aan Albert. Die moest de steenfabriek al overmaken, maar als er in hoger beroep een ander vonnis uitrolt moet dat terugbetaald worden. Daardoor kan Albert Schuurman er niks mee. ‘Je wordt blij gemaakt met een dooie mus.’

Reactie steenfabriek

We hebben ook Wienerberger steenfabriek om een reactie gevraagd, maar ze willen niets kwijt over hun motivatie om opnieuw de strijd te verlengen. Ze bevestigen alleen dat ze na overleg met medisch adviseurs, de advocaat en de verzekeraar besloten hebben om in hoger beroep te gaan. Op de vraag wat ze ervan vinden dat daarmee de lijdensweg van Albert wederom verlengd wordt, blijft het angstvallig stil aan de andere kant van de lijn.

Heb je ook ervaring met een eindeloze strijd met jouw werkgever over een mogelijke beroepsziekte? Of weet je meer over hoe verzekeraars omgaan met beroepsziektezaken? Laat het ons weten via demonitor@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

592 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek