Beroepsziekten onder brandweermensen worden nauwelijks gemeld

maandag 20 juli 2015 Leestijd: 2 min.

firefighter-848346_1280 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

maandag 20 juli 2015 Leestijd: 2 min.

Hoeveel brandweermensen worden jaarlijks ziek door hun werk? Dat vroegen we ons af nadat we in contact kwamen met een bezorgde brandweerman die ons vertelt over de verhoogde risico’s op kanker.

Meldingen beroepsziekten

We nemen contact op met het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) en vragen hoe vaak er een beroepsziekte is gemeld door de brandweer. Uiteindelijk krijgen we de cijfers: 31 keer luidt het antwoord. Per jaar? Nee, absoluut niet. 31 keer in tien jaar tijd. Van 2005 tot en met 2014 hebben de bedrijfsartsen van de brandweer vooral psychische beroepsziekten vastgesteld. Kanker komt slecht 1 keer voor in de systemen van het NCvB. Zie hieronder om welke ziekten het gaat:

Aantallen brandweermensen

In totaal gemiddeld ongeveer 3 beroepsziektemeldingen per jaar. Maar is dat veel of weinig? Om daar achter te komen moeten we een kleine berekening maken. Te beginnen bij het antwoord op de vraag: hoeveel brandweermensen zijn er? Het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft ons het antwoord met als resultaat:

Veel of weinig?

Na wat rekenwerk komen we tot de conclusie dat gemiddeld jaarlijks 1 op de 10.737 werknemers van de brandweer een beroepsziekte oploopt, tenminste als we de meldingen mogen geloven. Maar hoe verhoudt zich dat tot het landelijke cijfer?

In het rapport ‘Beroepsziekten in cijfers 2014’ van het NCvB lezen we dat het centrum het aantal beroepsziekten per 100.000 werknemers schat op 267. Ofwel: 1 beroepsziekte per 375 werknemers. Vele malen meer dan bij de brandweer. Landelijk worden er dus 29 keer meer beroepsziekten geconstateerd dan bij de brandweer.

Hoe kan dit? Zeker omdat de risicofactoren bij de brandweer hoog zijn, door bijvoorbeeld het werk in hitte en rook. En hoe kan het dat er in tien jaar tijd maar één geval van kanker is gemeld, terwijl onderzoeken uitwijzen dat brandweermensen juist méér kans op kanker hebben dan gemiddeld?

Conclusie

Om er zeker van te zijn dat onze berekening een juist beeld geeft, leggen we deze voor aan het NCvB. Een deskundige van het centrum onderschrijft onze conclusie dat de cijfers van beroepsziektenmeldingen bij de brandweer geen reële afspiegeling is van de werkelijkheid. Op die manier lijkt het op papier dat er geen probleem is met beroepsziekten bij de brandweer, maar dat zegt meer iets over de meldcijfers dan over het werkelijke aantal zieke werknemers.

Wij vragen ons af waarom er zo weinig meldingen zijn? Maar ook: blijven hierdoor maatregelen achterwege om beroepsziekten te voorkomen? En hoeveel brandweermensen zijn er daadwerkelijk ziek door hun werk?

Help ons bij het onderzoek via het tipformulier of op 035 – 671 97 96. Indien gewenst kunt u ook anoniem uw verhaal bij ons kwijt.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

591 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek