Werk en inkomen / UWV

Beroepsvereniging verzekeringsartsen laat verklaring controleren door UWV

maandag 10 april Leestijd: 2 min.

Foto: ANP /

Auke Schouwstra

editor

maandag 10 april Leestijd: 2 min.

Veel reacties op ons dossier UWV gaan over de rol van de verzekeringsarts. Is hij gericht op het welzijn van de patiënt of richt hij zich vooral op de opdracht van zijn werkgever, het UWV?

In de loop van ons onderzoek komen we in contact met voorzitter Rob Kok van de vereniging van Verzekeringsartsen NVVG. Hij is keuringsarts bij het UWV en sinds vorig jaar voorzitter van de beroepsvereniging.

Kok stuurt ons vlak voor onze uitzending een verklaring waarin hij reageert op de UWV-gerelateerde artikelen die de afgelopen maand langskwamen op onze website. De kern van zijn reactie: 'Verzekeringsartsen zijn consciëntieus en nemen hun werk zeer serieus'.

'Lijntjes zijn kort'

Als we zijn reactie nauwkeurig bekijken, blijkt uit de redigeergeschiedenis van het document dat de tekst is aangepast door woordvoerder Wessel Agterhof van het UWV. Dat roept bij ons de vraag op hoe we de reactie moeten lezen. Is het wel de eigen reactie van de beroepsvereniging? Waarom leest het UWV eigenlijk mee met een concept-verklaring van een onafhankelijke beroepsvereniging?

Foto van het worddocument.png

Kok geeft desgevraagd aan dat hij de tekst 'heeft afgestemd' met Agterhof. Dat gebeurde uit puur praktische overwegingen, aldus Kok. 'We zijn een vereniging met een klein bureau, we hebben geen eigen communicatie-adviseurs. Aan een communicatie-adviseur hangt ook een prijskaartje. Ik ben ook werkzaam bij het UWV, dus voor mij is het heel makkelijk om daar een communicatie-adviseur te vragen: lees even mee. (...) Die lijntjes zijn kort.'

Onafhankelijke beroepsvereniging

Inhoudelijk is de verklaring niet aangepast, stelt Kok. 'We zijn een onafhankelijke beroepsverenging. Je mag van mij aannemen dat dit een onafhankelijk standpunt is van de NVVG. Ik heb inhoudelijk niks gewijzigd.'

Het UWV in dit geval mee laten lezen is 'een spanningsveld', erkent Kok. 'Wij moeten natuurlijk als beroepsvereniging een onafhankelijke positie innemen. We zeggen ook weleens dingen waardoor het UWV 'not amused' is. Het gaat ons altijd om de kwaliteit van ons werk. Als er werkelijk zaken gaande zijn die in het nadeel zijn van cliënten, dan moeten wij dat ook signaleren.'

Onze vragen zijn voor de beroepsvereniging aanleiding de gevolgde werkwijze nog eens tegen het licht te houden, kondigt Kok aan. 'Ik ga bespreken of we in volgende gevallen een onafhankelijke communicatieadviseur moeten inhuren'.

We zijn benieuwd naar jouw ervaring met het UWV. Mail ons: demonitor@kro-ncrv.nl

Dit artikel is geschreven door:

Auke Schouwstra editor
Lees verder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Meer weten?

Door de jaren heen krijgen we regelmatig tips over de uitkeringsinstantie UWV. Veel klachten gaan over hoe mensen zich behandeld voelen. De arbeidsongeschiktheidskeuring komt daarin vaak voorbij. We onderzoeken waar de onvrede vandaan komt. Wat zijn de verwachtingen van mensen die zich moeten melden en hoe helpt het UWV ze weer aan het werk?

Alles over dit onderzoek