Beroepsvereniging: 'Niet goed dat bedrijfsartsen beroepsziekten bij brandweer te weinig signaleren'

vrijdag 30 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Herman Spanjaard /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

vrijdag 30 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

In het dossier Ziek door mijn werk doen we onderzoek naar beroepsziekten. We komen in contact met brandweermensen bij wie de bedrijfsarts niet of nauwelijks op de hoogte lijkt van het verhoogde risico op bepaalde vormen van kanker. En volgens deskundige Wim Eshuis is dat niet alleen het geval bij de bedrijfsartsen van brandweer. ‘Het is een grove schande dat de bedrijfsarts dat niet wist. ‘Dat is heel ernstig, maar daar zijn ze niet uniek in,’ aldus de onderzoeker Arbeid en Recht (UvA).

Tijd om ook de Nederlandse Vereniging voor Arbeids-en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) om een reactie te vragen. Teun gaat langs bij Herman Spanjaard vice-voorzitter van de NVAB en vraagt hem om een reactie op de verhalen van de zes brandweermensen met blaaskanker. Hoe kan het dat hun bedrijfsarts de link tussen hun ziekte en het werk niet heeft gelegd?


**Uitzending zondag 1 november**

Het onderzoek naar beroepsziekten gaat door. Zondag 1 november (NPO2, 22:40 uur) gaat de uitzending over de positie van de bedrijfsarts.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

591 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek