Beroepsvereniging: ‘Aanpak beroepsziekten door bedrijfsartsen moet beter’

vrijdag 30 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Herman Spanjaard NVAB /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

vrijdag 30 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

De aanpak van problemen rond medewerkers die ziek worden door hun werk moet beter. Ook de bedrijfsarts heeft daar een verantwoordelijkheid in en die vult dat regelmatig niet goed in. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) als reactie op ons onderzoek naar de positie van de bedrijfsarts binnen ons dossier Ziek door het werk.


Uit ons onderzoek blijkt dat bedrijfsartsen beroepsziekten regelmatig niet herkennen of niet adequaat ingrijpen. De NVAB erkent dat er zaken moeten verbeteren. ‘Op het gebied van kennis kan er zeker veel verbeteren,’ zegt Herman Spanjaard, vicevoorzitter van de vereniging voor bedrijfsartsen. ‘De beroepsvereniging trekt zich de signalen uit uw onderzoek aan. En ik denk dat de individuele bedrijfsarts zich dat ook aan moet trekken en goed moet denken over na- en bijscholing zodat hij die kennis wel eigen maakt.’

Contracten

Daarnaast blijkt uit ons onderzoek dat bedrijfsartsen niet altijd in kunnen grijpen, omdat het hen aan de middelen ontbreekt. In veel contracten tussen werkgevers en bedrijfsartsen is niet opgenomen dat de bedrijfsarts de situatie op de werkvloer kan komen bekijken. Ook hebben veel werknemers geen vrije toegang tot de bedrijfsarts.

De beroepsvereniging wil dat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in actie komt, zodat bedrijfsartsen beter hun werk kunnen doen. ‘De minister zal een stap moeten zetten en de wetgeving veranderen. Zodat de inhoud van de contracten beter wordt,’ zegt Spanjaard.

Dood

De NVAB onderschrijft dat door de huidige situatie werknemers met een beroepsziekte de dupe zijn. ‘De essentie is dat er mensen ziek worden en op een gegeven moment zelfs dood gaan. En dat daar onvoldoende aandacht voor is. Dat is niet goed,’ aldus de vicevoorzitter. ‘Dat zou een alarmsignaal moeten geven, niet alleen bij ons maar ook bij de politiek. Dat moet je samen doen, wij kunnen dit niet alleen.'

De uitzending over de rol van de bedrijfsarts bij de aanpak van beroepsziekten is vanavond om 22.35 uur te zien op NPO2.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

592 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek