Beroepsverbod voor arts die patiënte misbruikte

vrijdag 18 december 2015 Leestijd: 1 min.

foto pleun /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

vrijdag 18 december 2015 Leestijd: 1 min.

Het Regionaal Tuchtcollege Eindhoven schrapt de zorgverlener van onze tipgever Pleun Donders uit het artsenregister. Voor ons dossier Veroordeelde Artsen volgden we het verhaal van Pleun op de voet. Zij ging in behandeling bij een bevriend zorgverlener. Hij pleegde ontucht met haar tijdens de therapie. Het tuchtcollege wil er nu voor zorgen dat de man zich nooit meer kan inschrijven als arts in het BIG-register.

In de uitspraak van het tuchtcollege staat uitgelegd waarom het tuchtcollege het belangrijk vindt dat de arts wordt doorgehaald. De therapeut van Pleun behandelde haar met een zogenaamde ‘lichaamsgerichte therapie’. Dat is volgens het tuchtcollege een controversiële behandeling die niet wordt aanvaard in de medische wereld, omdat deze behandeling ‘intieme handelingen met zich meebrengt die een arts nooit mag verrichten.’ Het tuchtcollege vindt dat de zorgverlener een grens heeft overschreden, want: ‘Door bij een goede vriendin, die in het verleden seksueel is misbruikt, de behandeling toe te passen, heeft verweerder eens te meer onvoldoende professionele distantie bewaard.’ Omdat de arts aangeeft dat hij lichaamsgerichte therapie zal blijven geven, acht het college de kans op recidive groot. De zorgverlener kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak van het college.

We blijven u op de hoogte houden van de ontwikkelingen in het dossier Veroordeelde Artsen. Heeft u een tip voor ons over een zorgverlener die over de schreef is gegaan? Mail ons dan: tip insturen

Lees meer over

Gezondheid en zorg Veroordeelde artsen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Veroordeelde artsen

Uitzending

Deel jouw ervaring 46 andere artikelen in onderzoek

54 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Waarom kan een arts na een veroordeling voor seksueel misbruik of voor het bezit van kinderporno nog werken met patiënten? Het Openbaar Ministerie geeft informatie over veroordelingen van zorg...
Alles over dit onderzoek