Ben of ken jij iemand die door oplopende schulden uit huis wordt gezet?

zondag 10 januari 2016 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding 2016-01-10 om 18.27.13 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

zondag 10 januari 2016 Leestijd: 2 min.

Welke informatie zoeken wij nog? Welke tips willen wij graag van jou krijgen? Bekijk hier elke week onze actuele oproepen en help ons verder. Want ons onderzoek begint bij jou!

Deze week leggen we de laatste hand aan ons onderzoek naar de onafhankelijkheid van het keukentafelgesprek. Tijdens dit gesprek wordt bepaald hoeveel zorg je nodig hebt en hoeveel vergoeding je van de gemeente daarvoor krijgt. We spraken meerdere tipgevers. Zoals een dame die twee keukentafelgesprekken had met twee verschillende uitkomsten. Een andere tipgever vermoedt dat er gesjoemeld is met zorgcodes met mogelijke gevolgen voor de financiering.

We spreken ook een onderzoeker die het volgende vertelt. ‘Ik vind dat de gemeente de verantwoordelijkheid heeft een gesprek op een eerlijke manier te voeren en duidelijk moet zijn over de status. En dat er iemand moet zitten die geen rechtstreekse financiële belangen heeft bij de uitkomst van het gesprek. Ik concludeer dat dat niet overal gebeurd.'

De resultaten zie je zondag 17 januari om 22.35 uur op NPO2. Vast meer lezen? Bekijk de tijdlijn van ons onderzoek Zorg in de Gemeente hier.

Schulden

Voor ons dossier Schulden zoeken we een antwoord op de vraag of en hoe mensen in Nederland met problematische schulden worden geholpen door allerlei instanties, van de gemeentelijke kredietbank tot welzijnswerk. Maar hoe succesvol is de aanpak? Helpt die mensen daadwerkelijk uit de schulden of juist niet? In de huidige fase van het onderzoek zijn we op naar iemand die door oplopende schulden uit zijn of haar huis wordt gezet. Hangt dit jouw boven het hoofd of ken je iemand die hier binnenkort mee te maken krijgt? Mail: tip insturen.

Onderzoek Digitaal Doolhof

Een foutje in het systeem bij de de Basisregistratie Personen (BRP) of bij de Belastingdienst en je kan duizenden euro's mislopen. Er gaat nog wel eens iets mis bij sommige overheidsdiensten die achter een digitaal loket zijn verdwenen. Voor ons onderzoek Digitaal Doolhof zoeken we een antwoord op de vraag of die makkelijk zijn te corrigeren of verdwaal je in een digitaal doolhof van de overheid?

Kom jij ook in de problemen door de Belastingdienst? Of loop jij vast door andere overheidsdiensten en hun geautomatiseerde systemen? Mail ons: tip insturen.

Nieuw onderzoek ADHD

In de afgelopen tien jaar is het gebruik van ADHD-medicatie verviervoudigd. In Nederland slikken momenteel ruim 250.000 duizend mensen pillen tegen hyperactiviteit, impulsiviteit of een korte aandachtspanne. Is er sprake van een ware epidemie of zijn we doorgedraaid in het vaststellen van ADHD?

Hoe komt het dat het gebruik van ADHD-pillen zo toeneemt? En is dat wel medisch gerechtvaardigd? Wij zijn hier vorige week een nieuw onderzoek naar gestart. We horen graag wat jouw ervaring is met ADHD-medicatie? Meld het ons: tip insturen.

Nieuwe focus in onderzoek uitbuiting Starters en stagiairs

Uit het onderzoek naar Uitbuiting starters en stagiairs wordt nog 1 ding duidelijk: opleidingen schetsen een te positief beeld over de baankansen van afgestudeerden. Over de rol van opleidingen bij de kansen op de arbeidsmarkt en de vraag of de studies uitbuiting van afgestudeerden in de hand werken, gaat ons nieuwe onderzoek. We zoeken een antwoord op de volgende vragen:

  • In welke sectoren kun je spreken van een 'studentenoverschot?'

  • Moeten universiteiten en hogescholen minder studenten toelaten en strenger gaan selecteren door een numerus fixus of andere selectieprocedures? Wat is er waar van het beeld dat bepaalde, populaire opleidingen een ’melkkoe’ zijn voor hogescholen en universiteiten omdat zij per student een betaald krijgen?

  • Spelen deze financiële prikkels een rol bij de voorlichting over arbeidsmarktkansen?

  • Klopt het dat opleidingen in de voorlichting niet duidelijk zijn over vaardigheden en bevoegdheden van afgestudeerden en over de geringe kansen om op sommige post-master opleidingen te komen?

Kan je ons helpen met onze onderzoeksvragen? Deel je ervaring en kennis met ons. Mail naar tip insturen.

Lees meer over

Algemeen Weekupdate
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Welke informatie zoeken wij nog? Welke tips willen wij graag van jou krijgen? Bekijk hier elke week onze actuele oproepen en help ons verder. Want ons onderzoek begint bij jou!
Alles over dit onderzoek