Ben jij zzp’er en heb je problemen met je arbeidsongeschiktheidsverzekering?

donderdag 28 maart 2019 Leestijd: 2 min.

Protest / ANP

Saskia Adriaens

Verslaggever

saskia.adriaens@kro-ncrv.nl

Karlijn Vernooij

Redacteur

karlijn.vernooij@kro-ncrv.nl

donderdag 28 maart 2019 Leestijd: 2 min.

Het lukt Jeroen niet om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Hij wilde als zelfstandig architect aan de slag en aangezien hij een koophuis heeft wilde hij zich goed verzekeren. Maar, 2 weken geleden nog werd een hernia bij hem geconstateerd. Dat risico is voor de verzekeraar te groot. 

Jeroen heeft nauwelijks last van zijn hernia, laat staan dat hij belemmerd wordt in zijn werk. ‘Toch zei de verzekeringsarts dat het risico nu te groot is en dus moet ik afwachten hoe het met de operatie gaat en het aanvragen van de verzekering over een half jaar nog een keer proberen. ’ 

Het is een flinke dobber voor Jeroen, alleen al omdat hij een dagtaak heeft gehad aan het invullen van alle papieren. ‘Ze willen echt alles van je weten.’ Toen hij werd gebeld door de verzekeringsarts met de mededeling dat zijn aanvraag niet was afgewezen maar in de wacht wordt gezegd, was hij behoorlijk teleurgesteld. ‘Wat moet ik daar nou mee? Ik wil ook niet een half jaar onverzekerd aan de slag gaan. Bovendien is het al een feit dat ik sowieso niet verzekerd ben als ik arbeidsongeschikt raak door mijn hernia, dus wat is het nu voor die verzekeraar om komend half jaar nog af te wachten?’ 

Jeroen gaat door met zoeken naar een andere verzekeraar, want ook al is er maar een kleine kans dat hij arbeidsongeschikt raakt, ‘je weet maar nooit’. Achteraf denkt Jeroen nu: ‘Was ik maar nooit naar de dokter gegaan voor die rugklachten. Zoveel last had ik er namelijk ook weer niet van. Ik wilde gewoon graag weer pijnvrij kickboksen. Nu lijkt het veel erger dan het is.’ Als Jeroen een maand eerder een verzekering had willen afsluiten was de kans groot geweest dat dat gewoon was gelukt.

De rest van je leven betalen

Aangezien de groep zzp’ers flink is gegroeid, zijn de kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering iets lager geworden. Toch vinden de meeste zzp’ers het nog te duur. Vier op de vijf zzp’ers zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Vakbonden vinden deze cijfers zorgwekkend. En regelmatig laait de discussie dan ook op: moet een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht worden gemaakt? Want het zal je maar gebeuren: je bent begin dertig, lekker aan de slag als zzp’er en dan slaat het noodlot toe: je krijgt een ongeluk of je wordt ziek en het gevolg is dat je je werk niet meer kan uitoefenen. Als je dan geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten zul je de rest van je leven moeten rondkomen van een schamel inkomen uit de bijstand. Kortom, het is toch wel erg verstandig om je goed te verzekeren.

Lees meer over

Werk en inkomen Zelfstandigen zonder verzekering
Verkenning Research Opnames Uitzending

Zelfstandigen zonder verzekering

Verkenning

Deel jouw ervaring 16 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 12 mei 22:40u, NPO2

110 tips

ontvangen

Werk en inkomen / Zelfstandigen zonder verzekering

Oproep

Wij vragen ons af of er meer ZZP’ers zijn die moeite hebben zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Waar loop jij tegenaan bij de aanvraag? Waarom word jij afgewezen? Of was jij een ZZP’er en ben je arbeidsongeschikt geraakt, dan horen we ook graag jouw verhaal. Stuur ons jouw tip of ervaringsverhaal, zodat we hier verder onderzoek naar kunnen doen.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Saskia Adriaens Verslaggever

'Ogen openen en gedachten kantelen’, dat is de grootste drijfveer van Saskia Adriaens. De eerste jaren na haar studie journalistiek heeft zij als freelancer voor multiculturele televisie (MTNL) gewerkt en geschreven voor diverse media zoals kranten, Opzij en Oneworld. Tien jaar geleden alweer is zij begonnen bij de publieke omroep. Als verslaggever heeft ze reportages gemaakt in binnen- en buitenland, voor onder andere de actualiteitenrubriek Netwerk, Altijd Wat, Brandpunt Profiel, Kruispunt en sinds 2015 voor De Monitor. Vooral sociaal-maatschappelijke onderwerpen zoals de multiculturele samenleving, vluchtelingenproblematiek, vrouwenrechten, onderwijs en opvoeding hebben haar interesse. Maar zoals Einstein ook al zei: ‘Ik heb geen speciaal talent, ik ben vooral razend nieuwsgierig!’

Lees verder
@sadriaens

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het aantal zzp’ers – zelfstandigen zonder personeel – is de afgelopen jaren fors gegroeid. Maar vier op de vijf zzp’ers zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.
Alles over dit onderzoek