Ben jij ook te herkennen in de video van een politievlogger?

maandag 14 augustus 2017 Leestijd: 2 min.

Politievlogger Jan-Willem uit Almere (screenshot Youtube) /

Jerry Vermanen

Datajournalist

jerry.vermanen@kro-ncrv.nl

maandag 14 augustus 2017 Leestijd: 2 min.

Jan-Willem is één van de bekendste agenten van Nederland. Wekelijks zien ruim 115.000 personen hoe hij inbrekers op heterdaad betrapt, verkeershufters achtervolgt en administratief werk afhandelt. Hij is namelijk de eerste politievlogger van Nederland. Maar privacy-expert Rejo Zenger zet zijn vraagtekens bij de spannende video’s.

Op zijn Youtube-kanaal heeft Jan-Willem inmiddels bijna 13 miljoen views binnengehaald met zijn video’s van circa 10 minuten. Sinds 30 mei 2016 kun je met hem meekijken bij zijn werk in Almere.

In sommige afleveringen beantwoordt hij vragen van kijkers. Soms laat hij zien met welk materiaal een agent werkt. Na een spannende aanhouding volgt soms een kneuterig stukje waarin hij laat zien hoe hij de administratie bijwerkt.

Mag dit zomaar?

Bij het kijken van deze video’s komt bij mij de vraag op: mag een agent deze beelden zomaar online zetten? Het werk van een agent wordt enorm inzichtelijk gemaakt, maar dat betekent wellicht ook dat daders, slachtoffers en omstanders vrij snel te herleiden zijn.

Meerdere gebruikers stellen die vragen ook, zoals hieronder te zien is in de comments op deze video.

Youtube-comment onder video Jan-Willem

Om iets meer over dit onderwerp duidelijk te krijgen, spreek ik met Rejo Zenger. Hij is onderzoeker op het gebied van digitale burgerrechten. Vorige week sprak hij op het hackers-evenement SHA2017 over de inbreuk op de privacy van omstanders bij camerabeelden van de politie. Bekijk hier zijn presentatie.

Herkenning van personen

‘Ik vind dat de politie echt geweldig werk doet,’ vertelt Zenger aan De Monitor. ‘Bij situaties waar iedereen wegrent, moeten zij er juist op afgaan.’ Zijn presentatie laat echter wel zien hoe beeldmateriaal snel tot een persoon herleidbaar te maken is. ‘Vaak kun je uit de omgeving wel herleiden waar die persoon woont. Of je herkent iemands stem, of opvallende kleding.’

Ik neem de proef op de som.

Screenshot uit Jan-Willems vlog

Bovenstaande afbeelding is een scène uit een van Jan-Willems video’s. Het is duidelijk dat een aantal zaken onherkenbaar zijn gemaakt. De agent is niet te herkennen aan zijn gelaat, de verdachte ook niet. Maar de video geeft genoeg hints weg om te achterhalen wie deze man is.

Een groot deel van de straat is voorafgaand aan deze scène zichtbaar. Ook zijn de nummerborden van auto’s niet geblurd. De video toont genoeg herkenbare punten om elke twijfel weg te nemen.

De exacte woning van de verdachte wordt getoond. De stem van de verdachte is niet vervormd. Zijn kleding is goed te herkennen. Dus niet alleen het adres, maar ook de exacte persoon is via deze video snel te achterhalen. Voor een buitenstaander is dit goed te doen, laat staan een buurtbewoner.

Jan-Willem laat in een reactie weten dat de verdachte niet woont op de locatie waar het gefilmd wordt.

Oplossingen

Rejo stelt in zijn presentatie een paar oplossingen voor: volledig blurren of een soort filter gebruiken waardoor het beeld enkel uit lijnen bestaat. Het nadeel daarvan is dat het een stuk minder aantrekkelijk is om naar te kijken. Daders, slachtoffers en omstanders zijn daarmee wel onherkenbaar en onherleidbaar in beeld.

Onherkenbaar maken door blurrenOnherkenbaar maken door lijnfilter

‘En als de politie dan besluit dat die beelden helemaal niet bruikbaar zijn, dan moeten misschien ook concluderen dat ze dit sowieso niet moeten publiceren,’ stelt Rejo voor.

De aankomende tijd richt ik me op het fenomeen politievloggers en bodycams. Mag de politie zomaar alles filmen en publiceren? Ben jij wel eens herkenbaar door de politie in beeld gebracht en online gepubliceerd? Of heb je fragmenten gezien die je tot een persoon kunt herleiden? Laat het ons weten via tip insturen

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Dit artikel is geschreven door:

Jerry Vermanen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek