Beleggers in teakhout voelen zich ‘opgelicht’ en ‘belazerd’

zaterdag 26 augustus 2017 Leestijd: 4 min.

Fotocredit: Dreamstime /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

zaterdag 26 augustus 2017 Leestijd: 4 min.

Het leek een gouden combinatie: beleggen in een product dat goed is voor het milieu én voor de portemonnee. Met die duurzame gedachte investeerden duizenden Nederlanders eind vorige en begin deze eeuw gezamenlijk voor ongeveer 250 miljoen euro in teakhout. In Brazilië zou het geld letterlijk en figuurlijk moeten groeien. ‘Ik en mijn man hebben er ongeveer 10.000 euro in gestoken, maar ik weet niet of we dat ooit nog terug krijg,’ vertelt tipgever Thea van der Werf-Feenstra als ze 2 rapporten bij onze redactie komt afleveren.

Thea is één van de vele bezorgde eigenaren van teakbomen in Zuid-Amerika. Samen met nog 1500 andere participanten is ze lid van de Vereniging Teak Participanten en tast ze in het duister of haar investering nog ooit wat op gaat leveren. Thea dacht slim te zijn door te investeren in een groen beleggingsproduct. Na vele jaren (soms wel 22 jaar) zouden de bomen gekapt en met winst verkocht worden. Inmiddels is het niet alleen één groot vraagteken of ze haar geld terugziet, maar ook of de duurzame doelen zijn gerealiseerd.

De Vereniging Teak Participanten (VTP) vertegenwoordigt ongeveer één derde van het geïnvesteerde bedrag in de producten Goodwood en Floresteca. ‘Het leek zo’n mooie kans om idealen voor een betere wereld te combineren met een solide financieel product,’ schrijft de vereniging in één van de rapporten. ‘Aanbevolen door prominenten uit de politiek en het bedrijfsleven en door beleggingsadviseurs in ‘groene’ producten, leek het kopen van participaties in teakbomen in Brazilië een mooi spaarpotje op te leveren, terwijl het aanliggende natuurreservaat en de plaatselijke bevolking zouden profiteren. Hopelijk zijn in elk geval de laatste 2 doelen in belangrijke mate behaald, want van een spaarpot is al lang geen sprake meer.’

 

Appeltje voor de dorst

De leden van VTP belegden in veel gevallen vanwege het groene karakter, maar een grote groep dacht een appeltje voor de dorst te hebben. Zeker omdat het in eerste instantie als garantieproduct werd verkocht. Als je na een paar jaar van jouw participaties af zou willen, kreeg je gegarandeerd jouw inleg met rendement terug ook al was er nog geen boom gekapt en verkocht. Inmiddels is duidelijk dat er geen enkele garantie is op zelfs het terugkrijgen van de investering, laat staan op rendement. ‘Alles overziend moet geconcludeerd worden dat voor veel participanten de belegging dreigt uit te lopen op een drama,’ aldus de vereniging.

Waarnemend VTP-voorzitter Jan Ourensma beweert dat er meerdere problemen zijn. ‘Veel geld is besteed aan andere zaken dan teakbomen. Het beheer van de teakplantage is niet goed en de informatie over de gang van zaken is slecht. Niemand weet wat er precies gebeurt in Brazilië. De Autoriteit Financiële Markten weet dat er veel mis is, maar grijpt niet in. Het riekt naar fraude,’ aldus Ourensma die er zelf ook ongeveer 10.000 euro in heeft zitten. ‘Vorig jaar is de eerste teakplantage gekapt. Het is nog niet bekend wat de participanten terugkrijgen, maar het lijkt erop dat ze 75% van hun inleg verloren zijn.’

 

Minister Braks

Tipgever Thea dacht dat ze haar geld in een betrouwbare belegging had gestoken. ‘Oud-minister van Landbouw en vooraanstaand CDA-politicus Braks was erbij betrokken. Hij zat in de Raad van Advies van Floresteca. Als zo iemand erbij betrokken is, denk je dat het wel betrouwbaar zal zijn,’ aldus Thea die ons de onderstaande foto opstuurt waar de onlangs overleden oud-minister en voormalig voorzitter van de Eerste Kamer (derde van links) op staat met andere leden van Floresteca.

Braks Floresteca kleiner.jpg

Thea en waarnemende voorzitter Jan Ourensma worden door het dreigende verlies niet zo hard geraakt. Ze eten er geen boterham minder om, maar ze zijn wel boos over de gang van zaken. Toch zijn er genoeg mensen die er flink door geraakt worden. ‘Er is één lid dat voor 2 miljoen geïnvesteerd heeft. Maar uit een enquête onder de leden blijken kleinere investeerders vaak meer getroffen te worden door het verlies,’ vertelt Ourensma.

 

Tussenkap

Dat de groene belegging waarschijnlijk niet zoveel oplevert als beloofd, wordt voor het eerst duidelijk als de beloofde winst van de tussenkap uit blijft. Bij de tussenkap worden onder meer bomen die te dicht op elkaar staan vroegtijdig gekapt. Ook dat moet na een paar jaar al geld opleveren, maar volgens Floresteca zijn de kosten van de tussenkap hoger dan de opbrengsten. Kortom: geen geld voor de participanten.

‘Ik ben bouwvakker en zit in de WAO en heb nog nooit iets gezien van de beloofde tussenkap en heb wel bij elkaar 30.000 euro betaald.’ Iemand anders in de enquête: ‘Ik heb de hoop in deze zaak bijna verloren. Ik verwacht bitter weinig van de betrokken partijen. Ik vind het ronduit schandalig dat in Nederland dit soort praktijken nog steeds ongestraft plaats kunnen vinden. Justitie zou al het verdwenen geld moeten plukken van alle betrokkenen van destijds. Ik ben een kleine belegger en heb het niet breed. Des te erger dat ik dan 38.000 euro kwijt ben.’

Veel leden voelen zich ‘belazerd’ en ‘opgelicht’. ‘De aankoop van teak was bedoeld voor mijn pensioen, ik ben nu precies 65 en heb het nodig. Ik was er van overtuigd dat dit een vrij zekere investering was,’ aldus één van de leden in de enquête. ‘Dit duurt allemaal te lang, ik voel me opgelicht,’ schrijft een ander. ‘Ik hoop nog iets van mijn oorspronkelijke investering (21.000 euro) terug te zien, maar heel optimistisch ben ik hier niet meer over. En dan heb ik het nog niet over het verwachtte rendement van 15.000 euro op basis van de terugkoopgarantie. Je vraagt je af waar alle miljoenen heen zijn gegaan,’ zegt een lid.

 

Oproep

Heb jij ook ervaring met beleggingen in teakhout of andere groene beleggingen? En hebben die duurzame beleggingen niet opgeleverd wat er beloofd is? Mail ons dan jouw verhaal op tip insturen.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek